24 de novembre 2013

Moçambic_2: de Chimoio a Vilanculos

Mutare i Chimoio estan a la província de Manica, i ara ens dirigim cap al sud, apuntant cap a la costa, que és la província de Inhambane.
Pel camí ens aturem en unes cases, a la vora de la carretera; hi viuen dues famílies. Hi ha forces criatures i passem una estona amb ells. Ens ensenyen els arbres de l’anacard i com trituren el gra, amb els típics morters de fusta. Hi ha una noia de 20 anys que espera el quart fill i ens demana si la podem portar amb el cotxe a l’hospital, ja que ha d’anar a fer-se una revisió.

Continuem ruta i de cop la carretera està deserta. Em sorprèn una mica però no hi vaig donar més importància. En arribar al poble de Muxungue ens va parar un cotxe de policia, amb bastant males maneres, dient que no es podia circular. A l’entrada del poble havíem passat un control de policia i no ens havien dit res de que estès prohibit el pas.

Passats els primers moments de tensió, ja que el xofer és de Zimbabwe i no parla portuguès, la policia ens va explicar que fa uns dies, en el tram de carretera que va des d'aquest poble fins a un pont que hi ha a poc mes de 100 km, van metrallar a un camió. Per això es tenia que esperar a circular per allà amb el comboi militar.
La sortida del comboi estava prevista per la una, o sigui que teníem una hora i mitja per davant. 

Va ser molt agradable ja que vaig poder passejar pel poble i estar amb la gent. Vaig trobar un grup de dones, assegudes, amb bidons de plàstic al costat, a la vora dem la font, que estava seca. Em van explicar que esperaven l’arribada del camió cisterna. Em sorprèn quan les veig mantenint l’equilibri amb la bici i els bidons plens. Els nens també tenen molta perícia; ells porten els sacs de carbó vegetal, que es fabrica en aquesta zona.
Poc a poc, darrera del nostre vehicle se n’hi van parant més. A la cua hi ha un home de Zimbabwe amb el que parlo també una mica i m’explica que és habitual, que sempre hi ha algun problema en aquesta zona.

Pel poble, al llarg de la carretera, molt moviment de militars. En general son nois força joves, que saluden i somriuen. Quan arriba la tanqueta que porta els vehicles que venen des del pont, observem que en alguns dels cotxes hi va un militar. La tanqueta dona la volta i es posa en primer lloc per donar la sortida al nostre comboi. Fa una m ica d’impressió, ja que la carretera està deserta, tan sols els cotxes que anem arrenglerats, no hi ha pobles, no es veu ningú a peu, cosa habitual en les carreteres africanes. Passem un pont que també està vigilat pels militars i finalment arribem al punt final de la zona conflictiva.


Continuem carretera fins arribar a Vilanculos. Tot el dia havia estat núvol, ja des de la sortida de Chinoi, i no va millorar en arribar a la costa.