Està en un extrem de l’illa, a uns 900 Km de l’Havana i és curiós que està més propera a Haití que a la ciutat de Santiago que està en la mateixa illa. Llegeixo que el nom de la ciutat pot voler dir “existència del mar”, ja que es troba entre el mar i la muntanya. En un altre lloc he trobat que vol dir “terra alta” en araucà.
S’hi respira un ambient informal. Quan van al centre, al voltant de la catedral i la casa de la trova, s’arreglen i van molt elegants, però quan estan al seu carrer, als voltants del centre, vesteixen de forma molt informal. Em va xocar veure molts homes amb el tors nu, i també molts descalços. Les cases em van semblar totes en millor estat que en altres ciutats; hi ha cases senzilles i altres més elegants, però no es veuen en males condicions.
Tot i que Colom hi va arribar en el 1492, la ubicació de la ciutat es va decidir l’any 1510, en el lloc que els nadius ja anomenaven Baracoa. Diego Velázquez de Cuellar, al que anomenaven el “adelantado”, era el que seleccionava els llocs on aposentar-se. Es va instal·lar aquí i va declarar que aquesta vil·la era la capital. Va crear càrrecs com el d’alcalde i el d’algutzir; es va construir l’ajuntament i al cap de poc una església.
Amb la creació de Santiago la ciutat de Baracoa va perdre importància i població. Diuen que van quedar-hi tan sols unes 50 persones, que vivien de la ramaderia i el contraban.
Aquesta costa estava plena de corsaris i pirates, pel que els espanyols per protegir els vaixells mercants i evitar invasions franceses i angleses, van construir defenses en quatre punts de la costa.
Baracoa era el punt més aïllat i llunya de les grans ciutats del país, pel que sovint enviaven a les presons d’aquí als rebels. Aquí va estar empresonat durant cinc mesos Céspedes, un dels pares de la independència.
El castell de Seboruco era una de les tres fortaleses defensives de Baracoa. Estava en un turó, que era una antiga terrassa marina. El castell es va construir en el 1739 però al llarg dels anys es va anar ampliant i se li van anar fent modificacions.
Alguns canvis són de l’època de l’ocupació nord americana en el 1898, que el van fer servir de caserna per les seves tropes. Va ser també un centre de tortura i després de la revolució del 1959 va servir de caserna per la milícia. La reconstrucció més important, segons la placa que hi ha a la porta, és del 1900. En el 1970 es va convertir en hotel i el 1992 es va rehabilitar significativament.
Ara be, hi ha un bon tram d’escales per arribar-hi, que a la nit fa una mica de mandra. També pots pujar per la carretera, però és més llarg. A la nit, quan vaig tornar, vaig pujar lentament per la carretera; era agradable, des d’allà ja no se sentia la música, i pujant lentament, sentint els ocells, l’aire fresc, les estrelles.... donava molta pau.
A finals del segle XVIII van arribar a la ciutat moltes famílies franceses que vivien a Haití i fugien de la revolució. La seva arribada amb idees noves va canviar el destí de la ciutat. Algunes aportacions franceses van ser la producció de mel, l’extracció d’oli de coco, van millorar el cultiu del cafè i van iniciar l’explotació del bananer. Això va fer que comencés a prosperar.
Al centre de la ciutat hi ha la catedral, en el lloc on hi va haver la primera església en el segle XVI, però que al llarg dels anys ha passat per diferents reconstruccions. La que hi ha ara és del 2011. El més rellevant de l’església és que a dins hi ha la “Santa Creu de la Parra”. Diuen que és la creu de fusta que va col·locar Colom quan va arribar aquí. És una de les 29 creus que va col·locar en el nou mon i és l’única que es conserva.
Quan vaig passar per davant de l’església estava tancada. Ens van dir que si trucàvem a la casa parroquial potser ens obriria. Jo preguntava per la creu de Colom, i no ens devíem entendre, perquè uns em deien que estava a la rectoria, altres a l’església.... per ells és la creu de la parra, cosa que jo llavors no sabia. Tampoc estava clar a quina hora obrien l’església, les informacions eren contradictòries. I quan ja havia deixat a dalt a l’hotel la càmera, llavors la vaig trobar oberta. Vaig buscar per tota l’església la creu i no la veia; al final vaig preguntar a una noia que hi havia en un banc i me la va assenyalar. Era gran, molt gran, en una mena de capella lateral a l’entrada, en la que ni m’hi havia fixat. Hi havia gent resant al seu davant. La veneren molt.
Va ser el primer en aixecar-se contra els espanyols, tot i que hi va haver poca gent que s’afegís a la seva lluita. Tot i ser pocs van aconseguir que els espanyols es repleguessin en el fort de Baracoa. Al final, però el van detenir i el van matar.