15 de novembre 2022

Nepal-1. Viatge a l’antic regne de Mustang

Aquest és el viatge a l’antic regne de Mustang, al Nepal. És un lloc restringit, cal un permís per entrar al Mustang, i un altre per accedir i fer trekking a la zona de l’Annapurna; evidentment això comporta pagar unes taxes. Pel que he llegit, a la població local els hi van assegurar que les taxes recaptades revertirien en millores per aquesta regió, però no sembla que s’hagi fet realitat.

Volem fins a Kàtmandu via Istanbul. La diferència horària entre Barcelona i Nepal és curiosa, 3 hores i 45 minuts. El viatge és una pallissa, ja que el vol fins a Istanbul dura tres hores i mitja i el d’Istanbul fins a Kàtmandu set hores i mitja. La sortida de Barcelona més caòtica del que m’esperava, tenint en compte que era el mes d’octubre; estava acostumada a fer viatges llargs a l’agost i em va sorprendre.


El viatge començava a Kàtmandu, on vam passar-hi un parell de dies per veure alguns dels llocs més importants de la vall. Des d’aquí vam anar per carretera fins a Pokhara, que es troba a l’oest, en un interminable viatge. A Pokhara vam agafar els vehicles 4x4 i vam anar cap al nord, cap a l’antic regne de Mustang, o regne de Lo.

El recorregut era més o menys direcció nord, amb algunes desviacions. Bona part del recorregut segueix el riu Gandaki, el kali Gandaki, fins arribar a la capital de l’antic regne de Lo, Lo Mantang. Continuem encara una mica més, apropant-nos a la frontera amb el Tibet, però sense arribar al pas, el Kora La, ja que no ens deixen accedir-hi.

La baixada, la fem amb alguna petita variació en les parades, però més o menys pel mateix recorregut. La diferència substancial és que el tram de Pokhara a Kàtmandu el fem en avió.