21 d’agost 2024

Est de Turquia-25. Diyarbakir, les muarlles i els jardins Hevsel

Hem estat recorrent la ciutat antiga, i ara toca apropar-nos a la muralla, les seves portes i els jardins que hi ha a l’exterior.

Les muralles tenen uns 6 km de llarg i es van construir en època de Constanci II, l’any 349; després les va ampliar Valentinià I, entre el 367-375.

La fortalesa de Diyarbakir i els jardins de Hevsel formen part del patrimoni de la humanitat per la UNESCO, des del 2015. 

El conjunt compren, el castell d’Amida o castell interior, les muralles que tenen 5.800 metres de longitud, nombroses torres, portes, contraforts i 63 inscripcions que daten de diferents períodes històrics i, finalment, els fèrtils jardins de Hevsel, que uneixen la ciutat al riu Tigris, i que proveeixen a la ciutat de queviures i d'aigua.

Suposo que lo del castell interior es refereix a la ciutadella; diuen que la fortalesa interior era l’emplaçament original de la ciutat, i que tenia una porta addicional secreta o amagada, que du fins a la riba del Tigris.

Se sap que, dins de la ciutadella, a més de la mesquita fortificada, hi havia hagut el palau dels governants artúquides (segle XI o XII) i la mansió d’un paixà otomà del segle XVI.

La muralla té quatre portes, en les quatre direccions dels punts cardinals. La porta de l’est es coneix com la porta del Tigris o també com la porta nova, porta Yeni; la porta del nord és la porta Harput o de la muntanya, en algun lloc l’anomenen també porta Donag; la porta de l’oest és la porta d’Urfa o d’Anatòlia; i la porta del sud és la porta de Mardin o Bab al-Tall.

La muralla tenia 78 torres; diuen que aquesta muralla tenia les parets defensives més amples i més llargues del món, després de la Gran Muralla Xinesa.

Les portes són de diferents èpoques: la porta d’Harput i la de Mardin són del 910 dC, mentre que la d’Urfa és del 1183. També les torres són de diferents èpoques, entre el segle XI i XIII, ja que es van anar fent renovacions  reconstruccions de la fortalesa.

Entre les portes d’Urfa i de Mardin, hi ha una torre amb una inscripció i a la part superior i inferior hi ha representades àligues bicèfales, dos lleons amb cap humà i dos braus. Hi ha una altra torre que presenta també una inscripció i decoració similar. En canvi, una torre propera a la porta de Mardin només té una inscripció aràbiga en alfabet cúfic.

A més de les torres les quatre portes d’accés a la ciutat estan decorades amb símbols de poder: dracs bicèfals, genets caçadors, lleons i escenes de combat entre lleons i braus.

Les inscripcions que hi ha donen informació sobre les restauracions i ampliacions que s’hi ha anat fent. Una de les inscripcions diu que “La porta d’Harput es va construir en el 297 / 909 i es va reparar en el 447 / 1056; la porta d’Urfa es va restaurar i modificar en el 579 / 1183; la porta de Mardin es va restaurar i modificar en el 297 / 909 i en el en 540 / 1145; l’Ulu Beden i la torre Yedi Kardeşler es van restaurar i modificar en el 605 / 1209; la Keçi Burcu es va restaurar i modificar en el 420-29 / 1029-1037”.

Ho he trobat escrit així, o sigui que suposo que en la inscripció devia constar-hi l’any en els dos calendaris, musulmà i cristià.

En el parc que hi ha davant de la muralla hi ha la mesquita Hazreti Süleyman, i el nom del parc és el mateix que el de la mesquita. 

Aquesta mesquita es va construir entre el 1155 i el 1169; el minaret té una inscripció en la que s’indica la data 555 AH (calendari islàmic), que correspon al 1160 dC. Conté les tombes de Süleyman, fill de Khalid ibn al-Walid del clan Bekir i els seus seguidors. La forma actual correspon a una reforma del 1631.

Al costat de la mesquita hi ha el museu arqueològic, que no ens va donar temps a visitar.

Els Jardins de Hevsel, que ja he dit que juntament amb la fortalesa firma part del patrimoni de la humanitat, són les set-centes hectàrees de terres fèrtils que hi ha prop de la riba del riu Tigris.

Aquest jardins apareixen esmentats per primer cop en unes cròniques aramees del segle IX aC. Amid (actual Diyarbakir) s’havia construït abans sobre el turó basàltic amb vistes al riu Tigris. Quan l’any 866 aC, el rei assiri Ashurnasirpal II va assetjar i capturar la ciutat, va destruir aquests jardins com a mesura de càstig.

Els Jardins Hevsel es van crear entre la ciutat i el riu, amb l'objectiu de proporcionar aigua i menjar als habitants. Hi ha nombroses fonts que brollen de sota la roca basàltica i els jardins es divideixen en cinc terrasses sobre l'actual plana d'inundació del Tigris, que s'han anat formant al llarg de mil·lennis. Els jardins es consideraven sagrats ja que eren fonamentals per la subsistència de la població.

L’any 1655 els jardins incloïen les dues ribes del Tigris i es deia que estaven plens d'horts fragants, vinyes, jardins de roses i jardins d'alfàbrega. Els viatgers del segle XIX van deixar constància de que havien vist una gran varietat de verdures i fruites cultivades, com ara melons, raïm i albercocs; també parlaven de les síndries, que es cultivaven a les illes sorrenques que es formaven en el llit del riu.

Els horts es van integrar a la ciutat, amb pollancres i arbres fruiters separant els diferents horts, i les aigües residuals de la ciutat es van canalitzar per fertilitzar el sòl i per fer funcionar les rodes hidràuliques. Les moreres es cultivaven per mantenir una indústria de la seda a la ciutat; també es produïa fusta, a partir d'àlbers i salzes, i s'enviava a la província de Mossul pel riu.

Actualment, aproximadament un terç dels horts s'utilitzen per al cultiu d'àlbers; la resta es dedica al cultiu d’una gran varietat de productes: col, espinacs, enciam, rave, ceba verda, julivert, créixens, albergínies, carbassa, tomàquets, pebrots i mongetes, préssecs, albercocs, prunes, cireres, figues, moreres i fruits secs.

Aquests jardins encara es conreen actualment, però es veuen amenaçats per negocis i habitatges no autoritzats que s'han establert a la base de la fortalesa. Un altre problema són els canals de drenatge bloquejats i la qualitat de l'aigua. L'extracció d'aigua més amunt de la vall del Tigris ha reduït el cabal d'aigua al riu i ha disminuït les inundacions periòdiques de la plana inundable. Es considera que actualment estan en situació de vulnerabilitat aquests jardins.