21 d’agost 2024

Est de Turquia-22. Diyarbakir, mesquita del xeic Matar i minaret de quatre potes

El primer que vam anar a veure va ser una maqueta de la ciutat, que et permet veure la part emmurallada i els horts a la vora del riu Tigris. Em sembla que l’home que ens l’ensenyava era l’autor i ens explicava que ara la farà 10 vegades més gran; em sembla que quedarà com una ciutat en miniatura. Tenia per allà algunes de les peces de la nova obra.

Vam veure algun caravanserrall, amb la combinació de pedra de dos colors, típica d’aquesta zona. I després vam començar la visita de les esglésies i la mesquita.

Una de les coses que crida l’atenció és el minaret que està davant de la mesquita, al que col·loquialment anomenen el minaret de quatre potes.

Sembla que inicialment aquí hi hauria hagut una torre de vigilància, construïda cap al 906 aC. Quan la ciutat va ser conquerida i la seva població convertida a l’islam, cap al 1500 dC, es va reconvertir la torre en un minaret. Es diu que els quatre pilars representen quatre denominacions de l'islam sunnita i el minaret de dalt representa la religió de l'islam en el seu conjunt. La tradició local diu que si passes set vegades entre les quatre columnes se’t compliran tots els teus desitjos.

Després de visitar l'església caldea vam tornar una mica enrera per entrar a la mesquita del xeic Matar, que té al davant el minaret de quatre potes. Abans no hi havíem entrat perquè era l’hora de la pregària.

Aquesta mesquita du el nom del Xeic Matar, o Mutahhar, ja que es creu que en el seu recinte hi ha la seva tomba.

Segons una inscripció que hi ha en el minaret, aquesta mesquita es va construir l’any 1500 i té cabuda per unes 500 persones.

El més rellevant és el minaret. En els anuaris de la ciutat consta que la torre es va construir l’any 906, com una torre estable i alta; i després, quan es va construir la mesquita al costat, es va reconvertir la torre en minaret.