16 de maig 2022

Nord d'Albània i Montenegro-4. Sveti Stefan (Montenegro).

Sveti Stefan és una illa emmurallada, a la costa adriàtica, que actualment està unida al continent i és un hotel de luxe, privat. O sigui que tan sols ho contemplem des de la carretera. És molt fotogènica i una de les imatges típiques de Montenegro, però a la que difícilment es té accés.

Sveti Stefan vol dir Sant Esteve. Es troba a tan sols 8 Km de Budva. Abans de que es construís  la ciutat emmurallada aquí hi havia tan sols algun poble de pescadors.

Sveti Stefan, Sant Esteve, es troba en l’antiga regió de Paštrovići, en el litoral montenegrí, la zona de l’actual Budva.  A més, Paštrovići era el nom de les tribus d’aquesta zona. La capital històrica de Paštrovići era la illa de Sveti Stefan, que va ser el centre cultural i històric.

Entre 1423 i el 1797 va formar part, en diferents períodes de l’imperi otomà. Després va estar integrat al regne de Dalmàcia, més tard a Iugoslàvia i després de la segona guerra mundial va formar part de Montenegro.

El fort es va construir en el 1442, quan s’hi van instal·lar els primers habitants. La fortalesa estava envoltada d’una muralla de forma que protegia a la població dels atacs per part dels turcs i de pirates.

Hi ha una llegenda que explica que el seu origen està relacionat amb el setge que va patir la població de Kotor, per part de les tropes turques. Els turcs assetjaven la ciutat de Kotor, llavors les tribus Paštrovići van reunir uns mil homes i van anar a donar suport als habitants de Kotor i entre tots van aconseguir derrotar als turcs que es van retirar.

Quan els Paštrovići anaven de tornada cap a les seves terres, més al sud, en arribar a la costa prop d’on ara hi ha Budva, van veure que encara quedaven algunes embarcacions turques. Ja de retorn a les seves terres, més al sud, van trobar a la costa unes galeres turques i van decidir atacar-les. Van confiscar molts bens als turcs i és amb aquesta riquesa que van decidir que cadascuna de les dotze tribus construiria una casa a l’illa de Sveti Stefan i a més van construir la muralla.

El nom que van donar a la ciutat emmurallada va ser el que ja tenia l’església que hi havia i que s’havia construït en l’època de la dinastia sèrbia Nemanjić (que van tenir dotze governants entre el segle XII i el XIV) i que estava dedicada a un arxiduc de nom Stefan, o sigui Esteve, en català. 

Per una altra banda he trobat aquesta altra informació. Tinc un embolic amb el nom de Paštrovići: era una regió, unes tribus que habitaven aquesta regió o hi va haver un personatge amb aquest nom? La primera menció que hi ha sobre Sveti Stefan és de l’any 1442, en el que es diu que hi ha una fortalesa propera a la costa i que va ser des d’aquesta ciutat que Paštrovići, un duc serbo-bosnià, va aconseguir aturar les tropes d’Esteve Vukčić Kosača, que atacaven al principat de Zeta.

Hi ha un document enviat l’any 1448 a l’emperador romà, escrit per Esteve Vukčić Kosača en el que signava com vaivoda de Sant Sava. Vaivoda vol dir duc i en alemany és herzog. De la paraula Herzog va sorgir després Hercegovina. Esteve va aconseguir que el rei de Bòsnia el reconegués coma gran duc.

Sant Sava, nascut a les darreries del segle XII va ser el primer arquebisbe de Sèrbia i està considerat el fundador de l’església ortodoxa sèrbia. Era un sant molt venerat per tots els cristians. Per això ser el vaivoda de Sant Sava donava molt de prestigi.

L’any 1444 Esteve es va declarar vassall del rei d’Aragó i Nàpols a canvi del seu suport en la lluita contra els enemics, que eren el rei de Bòsnia, la família Pavlović i la República de Venècia. En el tractat que van signar es comprometia a pagar-li un tribut deforma regular, com abans havia fet amb els otomans. Va morir en el 1466 i el va succeir el seu fill que en el 1482 va perdre el territori que va quedar annexionat a l’imperi otomà.

O sigui que inicialment, en el segle XV,  a l’illa hi havia dotze famílies i en el segle XIX ja hi vivien unes 400 persones.

Una de les cases que hi ha, Villa Miločer, es va construir entre el 1934 i el 1936 i era la casa d’estiueig de la reina Maria Karadordevic, l’esposa del rei Alexandre i de Iugoslàvia. Diuen que la finca té unes 800 oliveres.

Tots els edificis de l’illa els va comprar el govern de Iugoslàvia i en l’època comunista es va convertir en un hotel. En la dècada del 1950 van expulsaré als habitants de la illa i es va convertir en un ressort exclusiu per grans personalitats i famosos de tot el mon. Hi havia un monestir amb quatre esglésies i una d’elles la van convertir en casino.

Era un lloc d’oci però també de reunions polítiques i llegeixo que també s’hi havia fet algun campionat d’escacs. Però amb la dissolució de Iugoslàvia, Sveti Stefan va entrar en declivi.

Després de la independència de Montenegro, en el 2006 es va començar el procés de reconstrucció. Aman Resorts va guanyar el concurs per fer la renovació i dur la seva gestió durant 30 anys. Les obres van començar l’any 2008. Torna a estar obert, però és un lloc molt car. S’hi fan concerts, casaments de famosos....

Sembla que s’ha conservat l’estructura exterior de les cases tot i que els interiors s’han modernitzats i gaudeixen del màxim confort.