11 de febrer 2024

Corea del sud-43. Seül: Ikseondong

Continuem caminat fins arribar a un altre barri, Ikseondong, que és un hanok o poble tradicional.

Després de l’annexió de Corea al Japó, molts japonesos van venir a viure a Seül; a mesura que augmentava la població japonesa a la ciutat i les polítiques discriminatòries del governador general empitjoraven, la situació pels coreans es deteriorava. També arribava gent de les àrees rurals i faltaven habitatges; a més la planificació urbana prioritzava als residents japonesos.

Va ser en aquest context, que Jeong Se-gwon va fundar una empresa per construir cases petites i assequibles. L’any 1920 va comprar aquestes terres i hi va construir cases d’estil tradicional, de 30 m2, per la gent que no es podia permetre altres habitatges, i els hi venia a terminis.

Els japonesos vivien sobretot a Myeong-dong i Yongsan, i els ciutadans coreans vivien en la zona residencial de Bukchon, un altre poble de hanoks.

Aquest arquitecte va participar en moviments nacionalistes i per això va patir tortures i va perdre part de les seves propietats que van passar al Govern General de Corea sota control japonès.

Més tard, aquest barri estava menys desenvolupat que la resta i la gent va anar marxant. Al cap d’uns anys emprenedors i empresaris van veure-hi una oportunitat de fer negoci. Van comprar les cases que estaven buides i van obrir restaurants i botigues. El resultat és que s’ha convertit en un dels barris turístics de la ciutat.


Són carrerons estrets, amb casetes baixes i tot ple de bars i restaurants. Vam dinar en aquest barri, en un restaurant italià. Jo vaig prendre arròs amb porc, estava molt bo.