07 de febrer 2024

Corea del sud-37. Boseong

Per acabar el dia, anem fins a Boseong per veure les plantacions de te.

En l’època dels Tres Regnes, Boseong pertanyia al regne Baekji (que va existir com a tal fins a l’any 660 dC) i era el comtat de Bokhol. El nom actual de Boseng se l’hi va donar durant el període de Silla Unificada. En realitat Boseong-gun, que si no estic confosa és comtat de Boseong. Aquest comtat és famós per les plantacions de te.

Aquí hi va néixer Philip Jaisohn, activista per la independència de Corea.

El riu Boseong creua el comtat i l’any 1990 s’hi va construir una presa. Boseong és una de les zones més plujoses del país.

El producte estrella de Boseong és el te verd. Un 40% del te que es produeix a Corea del sud prové d’aquí. El clima i el terreny fan que tingui un sabor únic.

El primer document en que es parla del te verd a Corea és de l’època de la reina Seondeok de Silla, a mitjans del segle VII.  Dos segles més tard està documentat que s’havien plantat llavors de te verd al peu de la muntanya Jirisan.

Durant la dinastia Joseon, el te verd continuava produint-se però com que s’associava al budisme part de la població va deixar de consumir-lo; tot i això la plantació de Jirisan seguia creixent. No va ser fins a la dècada de 1930 que es va començar a produir a gran escala. En la dècada de 1970 els vessants de les muntanyes d’aquesta zona estaven plenes de grans granges amb terrasses dedicades al cultiu del te.

En la dècada següent la demanda de te verd va disminuir, amb el que la producció es va reduir i els cultius van començar a degradar-se. Llavors el govern local va intervenir revitalitzant aquesta indústria; es van donar subvencions a les empreses locals de te verd i amb la col·laboració de les universitats locals i els instituts de recerca és va poder millorar la qualitat i la producció.

També va contribuir a aquest desenvolupament la propaganda que es va fer en els medis de comunicació, per atraure al turisme.

Curiositats: el te verd de Boseong ha passat el control del laboratori de biologia mèdica de Rússia que ha reconegut oficialment que és una beguda adequada per a la dieta especial dels astronautes.

Per accedir a una de les plantacions es passa primer per un bosc de cedres.

És curiós trobar algunes tombes i túmuls enmig de la plantació que visitem.

I no hi pot faltar un local on prendre un te verd o qualsevol producte amb aquest ingredient, com gelats o galetes.

Després de recórrer la plantació de te anem cap a Gwangju on tenim l’hotel.