14 de maig 2024

Moldàvia-22. Transnístria: Tiraspol, visita guiada

Després de dinar fem la visita guiada per la ciutat. El primer que anem a visitar és la catedral. És l’església més gran de la ciutat; és una església ortodoxa russa, que es va inaugurar en el 1999; per celebrar la finalització de les obres es van fer una sèrie de segells amb la seva imatge, i en el 2001 també apareixia en algunes monedes.






Després vam anar cap al mercat, però ens va passar el mateix que a Bender, que ja estaven tancant.



La plaça Suvórov és la més important de la ciutat i porta el nom en honor d’’Aleksandr Suvórov, el general rus del que ja he parlat en algun altre lloc i que va ser el fundador de la ciutat.

Aquesta plaça es va urbanitzar a finals del segle XVIII poc després de que Tiraspol aconseguís l’estatus de ciutat. L’any 1798, a la zona on hi ha l'actual Palau de Cultura, s’hi va construir una església de fusta. A principis del segle XIX es va construir una església de pedra, però en un altre lloc. A la part central de la plaça s’hi va construir un pont per sobre del riu que desemboca en el Dnièster; aquest pont connectava les dues parts de la ciutat, l’occidental i l’oriental. Va existir fins a la dècada del 1970 quan es va remodelar la ciutat.

L’any 1912, a l’entrada del pont, del cantó oest, s’hi va col·locar un arc de triomf en honor del centenari de la victòria a la Guerra Patriòtica. Es va erigir també una capella-monument dedicada al tsar Alexandre II. En un primer temps la plaça s’anomenava plaça Pokrovskaya, després va ser rebatejada com a plaça de la Constitució de Stalin, i més tard plaça de la Constitució soviètica.

En la dècada de 1970, amb la remodelació de la ciutat es va construir el majestuós Memorial de la Glòria i l’any 1979 es va erigir un monument eqüestre a Suvórov, que es va convertir en el símbol de la ciutat. El 1992, amb motiu de la celebració del bicentenari de Tiraspol i per commemorar el paper especial que va tenir el comandant Aleksandr Suvórov en la fundació de la ciutat, es va tornar a canviar el nom de la plaça, per convertir-se en la plaça Suvórov, que és el nom actual. La plaça s’ha reconstruït i remodelat diversos cops.

A la dreta del monument a Suvórov hi ha tres banderes. Fins no fa massa hi havia les banderes dels tres estats no reconeguts internacionalment, que reconeixen Transnístria; és a dir que d’esquerra a dreta es podien veure les banderes  d’Abkhàzia, d’Artsakh (Nagorno Karabakh) i d’Ossètia del sud. Actualment en el lloc central hi ha la de Transnístria. Em va impactar molt com ens ho va dir la guia, que com que ja no existeix la república d’Artsakh s’hi ha col·locat la de Transnístria.

La invasió d’Artsakh per part d’Azerbaidjan és molt recent, al setembre de 2023, i en certa forma encara espero que els armenis d’aquella regió puguin tornar algun dia a la seva terra. 

Una mica més enllà hi ha un bust dedicat a Nikolai Dimitrievitx Zelinski (1861- 1953). Zelinsky va néixer aquí a Tiraspol, va estudiar química, especialitzant-se en química orgànica, es va llicenciar en el 1888 i en el 1891 aconseguia el doctorat. L’any 1929 entrava a l'Acadèmia de Ciències de la Unió Soviètica. Va ser professor a la Universitat de Moscou, des del 1983 i fins al final de la seva carrera, excepte el període entre 1911 i 1917.

Des del punt de vista de la química i especialment de la química orgànica va deixar un bon llegat. Va inventar la primera mascara antigàs amb filtre de carbó actiu, l’any 1915. Com a curiositat, hi ha un cràter de la lluna que du el seu nom.

Passem per davant de l’única escola on es fan l’ensenyament en romanès. A la decoració de la cantonada no hi falta la falç i el martell. I el monument a Lenin, davant del Parlament.

A l’altra banda de la plaça Suvórov hi ha el Memorial a la Glòria; aquí es commemora als veterans i morts en la Gran Guerra Patriòtica (Segona Guerra Mundia), la guerra Soviètica-Afganesa i la guerra de Transnístria.

El conjunt monumental es va inaugurar en el 1972 i llavors s’hi van traslladar les restes dels soldats i oficials que eren nadius de Transnístria i que van morir durant la Gran Guerra Patriòtica. Hi ha la tomba al soldat desconegut, amb la flama eterna encesa.

Uns anys més tard, s’hi van afegir els morts en la guerra contra Afganistàn, i més recentment els de la guerra de Transnístria. Hi ha una gran llosa de marbre amb un llistat de noms, són els 1252 soldats que es va re-enterrar aquí,inclosos quatre herois de la Unió Soviètica.

Hi ha també un tanc, de la Gran Guerra Patriòtica, que pertanyia al cos que va participar en l’alliberament d’Ucraïna, Moldàvia, Bulgària i Hongria. Durant l’ofensiva de Budapest va quedar malmès i en el 1945 el van traslladar aquñi a Tiraspol. Si ho he entès be, sota el tanc hi ha algun contenidor amb terra de la ciutat de Volgograd, l’antiga Stalingrad.

A finals del segle XX es va reconstruir el memorial per incorporar-hi l’homenatge als morts durant la guerra de Transnístria.




A continuació es troba el parc de Caterina la Gran; el dia abans quan havíem anat fins al riu ja havíem passat per davant d’aquest gran jardí dedicat a l’emperadriu russa.

Amb el tractat de pau després de la guerra entre Rússia i Turquia, 1787-1792, el riu Dnièster marcava la frontera entre els dos territoris. L’any 1792, per reforçar la nova frontera, l’imperi rus va construir una sèrie de fortaleses a la riba esquerra del riu. A la riba dreta els turcs tenien les seves fortaleses, com la de Bender.

Aquí s’hi va construir, per ordre de Suvórov, una fortalesa, la fortalesa de Sredinnaya. Al setembre del mateix any 1792 Caterina II va proposar crear una ciutat al voltant de la fortalesa i va signar el decret de fundació de la nova ciutat, Tiraspol. El parc es va construir per celebrar el 30è aniversari de la república.

Hi ha un monument de 4,5 metres en el que es veu a l’emperadriu Caterina II de Rússia, Caterina la Gran, en el trono reial amb els símbols del poder estatal de monarca: amb la ma dreta subjecte el globus imperial o orbe, i amb l’esquerra un document sobre la construcció de la fortalesa de Sredinnaya.

Aquest monument està dins del parc, que hi ha en una banda de la gran avinguda, i just al davant, a l’altra banda hi ha el monument a Alexandr Suvórov.

L’època de Caterina II va ser l’edat d’or de l’Imperi Rus. I en aquest parc s’hi pot veure l’escut d’armes de Rússia com a element decoratiu.