01 de maig 2024

Moldàvia-17. Transnístria

Després d’esmorzar ens dirigim cap al nord-est, per entrar a la República Moldava de Transnístria, on visitarem Bender, per on accedim a aquest territori, i Tiraspol, que és la capital.

Els meus coneixements d’història no són massa bons, i com em passa sovint, em costa molt estructurar la informació que vaig trobant. Així que al final em queda una recull de coses que m’han semblat interessants, que potser no estan massa ordenades i amb alguna repetició.

Transnístria és un estat independent no reconegut per la comunitat internacional; només l’han reconegut Abkhàzia, Ossètia del Sud i la República d'Artsakh, tres estats que tampoc són reconeguts per les Nacions Unides. A la república d’Artsakh també se la coneix com la República de l'Alt Karabakh o de Nagorno-Karabakh.

El nom d’aquest territori fa referència a que està a l’altra banda del riu Dnièster.

L’any 1924 es formava la RSS Autònoma de Moldàvia com a part de la RSS d’Ucraïna; incloïa l’actual Transnístria i una part de l’actual Ucraïna, però inicialment no incloïa Bessaràbia, que llavors formava part de Romania. Va ser més tard que va incorporar una part de Bessaràbia.

Fins al 1940 el territori de l’actual Transnístria formava part de la RSS d’Ucraïna. Las relaciones entre Transnístria i Ucraïna han canviat uns quants cops.

Després de la Segona Guerra Mundial va ser Romania qui va controlar tota la regió entre els rius Dnièster i Bug del Sud ( que és el que fa frontera amb Ucraïna), incloent-hi la ciutat d'Odessa.

L'administració romanesa de Transnístria va intentar estabilitzar la situació a la zona sota control romanès, aplicant un procés de romanització.

Durant l'ocupació romanesa, del 1941 al 1944, es van deportar a Transnístria entre 150.000 i 250.000 jueus, ucraïnesos i romanesos; molts d’ells vans ser executats i els altres morien en guetos i camps de concentració. Molt pocs van sobreviure.

L’any 1944 arribava l'Exèrcit Roig a la zona i les autoritats soviètiques van executar, exiliar o empresonar a molts dels habitants de la RSS de Moldàvia, acusats d’haver col·laborat amb els romanesos.

Més tard hi va haver una nova campanya contra les famílies camperoles riques, que van ser deportades al Kazakhstan i Sibèria. El 6 i 7 de juliol de 1949, es va dur a terme l’anomenada “Operació Sud” en la que es van deportar més de 11.300 famílies.

En la dècada de 1980 hi va haver una certa liberalització en la política regional dins de la Unió Soviètica, i van començar a sorgir diversos moviments nacionalistes en la majoria de repúbliques soviètiques. A la RSS de Moldàvia va ressorgir el nacionalisme pro-romanès, essent el principal moviment el Front Popular de Moldàvia (FPM).

A principis de 1988, el FPM va exigir a les autoritats soviètiques que declaressin el moldau com a única llengua estatal, que tornessin a utilitzar l'alfabet llatí i que reconeguessin la identitat ètnica compartida de moldaus i romanesos. Les faccions més radicals del FPM van demanar que les poblacions minoritàries, en particular els eslaus (principalment russos i ucraïnesos) i els gagaüsos, marxessin o fossin expulsats de Moldàvia.

El 31 d'agost de 1989, el Soviet Suprem de la RSS de Moldàvia va adoptar el moldau com a llengua oficial, conservant el rus només per a finalitats secundàries, va tornar el moldau a l'alfabet llatí i va declarar una identitat lingüística compartida entre moldaus i romanesos.

Quan es van fer públics aquests plans, les tensions van augmentar; les minories ètniques es van sentir amenaçades per les perspectives d'eliminar el rus com a llengua oficial, ja que servia per comunicar-se entre els diferents grups ètnics. També veien el perill de que en el futur això comportés la reunificació de Moldàvia i Romania.

La composició ètnica i lingüística de Transnístria era molt diferent a la de la resta de Moldàvia. Aquí hi havia una elevada proporció de russos i ucraïnesos, i la majoria de la població, encara que fossin d’ètnia moldava, tenien el rus com a llengua materna.

La segona meitat de l’any 1990 va ser agitada; a l’abril un grup de nacionalistes moldaus van atacar a diputats d’ètnia russa; Transnístria va fer un referèndum i va declarar la independència; a l’octubre a Gagaúsia volien fer un referèndum i van formar-se milícies urbanes nacionalistes moldaves per impedir-ho.

Es considerava que la declaració d’independència no era legal i al desembre del 1990 es va anular per decret. Es van restringir els drets de les minories ètniques però no es va emprendre cap acció significativa contra Transnístria i les noves autoritats van poder establir lentament el control de la regió.

L’any 1991 la RSS de Moldàvia va declarar la seva independència de la Unió Soviètica; el 5 de novembre del mateix any Transnístria va abandonar la seva ideologia socialista i va passar a anomenar-se “República Moldava de Pridnestrovia”.

En la declaració d'independència Moldàvia inclou la incorporació forçosa de Transnístria al seu territori. Els serveis secrets moldaus intenten impedir la separació de Transnístria segrestant al seu líder Igor Smirnov, en territori ucraïnès. El govern de Transnístria proclama ràpidament la independència i exigeix l'alliberament immediat del seu president; si no és així amenacen en interrompre els lliurament de gas i electricitat a Moldàvia.

Tant Moldàvia com Transnístria havien decidit en referèndum proclamar la seva independència i van escollir als seus representants. Ara be, hi va haver enfrontaments armats entre les Unitats Especials del Ministeri de l'Interior de Moldàvia i la Guàrdia Nacional de Transnístria. En aquests enfrontaments Moldàvia va perdre la ciutat de Bender, que es troba a la riba occidental del riu Dnièster, i que és de parla russa, que va passar a Transnístria.

Els enfrontaments entre Moldàvia i Transnístria van anar en augment, declarant-se la guerra, en la que van arribar voluntaris cosacs, entre d’altres, per ajudar als transnístris. En la guerra que va tenir lloc l’any 1992, van morir unes 700 persones. Al juliol del 1992 se signava l’alto al foc, que s’ha mantingut fins ara. Des d’aquell moment Moldàvia no ha tingut cap control sobre Transnístria.

Hi ha hagut diferents intents per resoldre el conflicte. Rússia manté a Transnístria un grup de 1.700 soldats i un grup operatiu de l'exèrcit rus que controla els arsenals que van arribar després de la desintegració de l'URSS. El Kremlin ha reconegut oficialment que Transnístria pertany a Moldàvia, però no ha retirat el seu exèrcit, per conservar la seva influència a la zona.

Igor Smirnov, va ser el president de la República de Transnístria des del 1991 fins al 2011.

Les autoritats de Transnístria s'han oposat fermament a l'educació en romanès imposada pel govern moldau. Actualment l'educació es fa majoritàriament en rus i en moldau, de fet és en romanès escrit en alfabet ciríl·lic.

Tots els partits polítics de Transnístria donen suport a la independència de Transnístria o be a l’adhesió a Rússia. No hi ha cap partit de pes que defensi la reunificació amb Moldàvia. Gairebé tots els partit són pro-russos.

Un estudi realitzat en el 2010 va posar de manifest que la gran majoria de la població de Transnístria s’oposa ala reunificació amb Moldàvia. Dels que són d’ètnia moldava o romanesa, un 25% estaria d’acord en integrar-se a Moldàvia, aquest percentatge és del 10% entre la població d’altres grups ètnics.

Sobre la qüestió de si Transnístria ha de continuar sent un estat independent o s’ha d’integrar a Rússia, aproximadament la meitat de la població considera que té més avantatges formar part de la Federació Russa, mentre que un 30-35% preferiria ser totalment independent.

Llegeixo que en el 2014 el govern moldau no tenia massa interès en recuperar Transnístria. El govern era pro-UE, però els partits que donaven suport a la idea d’integrar-se a la UE no tenien una majoria gaire folgada, així que si integraven a la població de Transnístria, volia dir que hi hauria uns 500.000 potencials votants pro-russos, el que faria perdre qualsevol consulta sobre el tema.

La situació dels drets humans a Transnístria no és massa bona, o no ho era segons el que he trobat de l’any 2016. Algunes comunitats religioses, com bautistes, testimonis de Jehovà i metodistes s’han queixat de se’ls hi nega el registre oficial.

En un informe del 2006 es deia que hi ha restriccions polítiques, la llibertat d’expressió estava limitada, tràfic de persones, l’homosexualitat és il·legal...

L’any 2004 es van tancar sis escoles en que es feia l’ensenyament en romanès. El motiu que es va donar és que els hi havia expirat la llicència temporal que tenien aquestes escoles. Després de negociacions van poder tornar a obrir.

En la dècada de 2010 la situació dels drets humans havia millorat. L’informe que se’n va fer en el 2012 és que les coses estaven millor, però que hi havia molta corrupció.

Transnístria està considerat un lloc estratègic en el contraban de material radioactiu, molt d’ell provinent de l’antiga Unió Soviètica. Alguns opinen que ho propicia la situació que té aquest territori, ja que si es volgués dur a les seves autoritats davant d’un tribunal internacional caldria reconèixer la sobirania de Transnístria.

La Federació Russa té un consolat a Transnístria, però no l’ha reconegut com a estat independent.

Quan es va dissoldre la Unió Soviètica les tensions polítiques en el sí de la RSS de Moldàvia van dur a la declaració d’independència de Transnístria de Moldàvia i la guerra de Transnístria del 1991-1992. En aquesta guerra Romania va donar suport militar a Moldàvia per lluitar contra Transnístria.

La guerra va acabar amb un acord entre les dues parts, amb el que es creava la Comissió Conjunta de Control, formada per moldaus, transnistris i russos, per supervisar la zona desmilitaritzada que hi havia en aquesta regió del Transdniéster. Em sembla que aquesta comissió segueix vigilant la zona, i continuen les negociacions per resoldre el conflicte; aquestes negociacions són entre Rússia, Ucraïna, la UE, EEUU i la OSCE (Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa.

Les negociacions es fan en el que es coneix com el format 5+2. El 2 indica les parts en conflicte; Rússia, Ucraïna i la OSCE són els mediadors en la negociació; la UE i EEUU actuen com a observadors.  Les negociacions en aquest format van començar en el 2005, però es van aturar el 2006. Es van reprendre de nou en el 2012.

Al juny de 2016, s’havien acordat vuit punts, i a l’abril del 2018 sis d’ells ja s’havien implementant, i després d’això no hi va haver més avenços. Amb la invasió d’Ucraïna per part de Rússia, l’any 2022, era impossible continuar amb les negociacions en el format 5+2 ja que tots dos països formaven part d’aquest format.

Amb el col·lapse de la Unió Soviètica l’exèrcit rus va deixar unes 40.000 tones d’armament i municions aquí a Transnístria. Per evitar que les poguessin vendre es va forçar a Rússia a retirar aquest material. Entre el 2000 i el 2004 es va anar retirant o destruint armament i equipament militar. Però des de mitjans del 2004 no s’ha fet res més, i queden unes 20.000 tones demunició i algunes restes d’equipament militar.

A la tardor del 2006 el govern de Transnístria va accedir a que la OSCE pogués fer una inspecció de les armes. La retirada del què queda és responsabilitat de Rússia. Les autoritats transnístries van declarar que no estan implicades en la fabricació o exportació d’armes.

L’any 2005 funcionaris de la OSCE i de la UE van declarar que no hi havia proves de que Transnístria hagués traficat amb armes o amb material nuclear, i sembla que potser l’alarma creada fos cosa del govern moldau per pressionar a Transnístria.

Hi ha també informes de la UE i la OSCE en que indiquen que els rumors del tràfic d’armes i de persones són exagerats. En el 2013 deien que no s’havia detectat cap cas de contraban d’armes en els darrers anys.

Quan va començar la invasió d’Ucraïna el govern de Transnístria va declarar que no enviaria tropes a donar a l’exèrcit rus.

Bender es troba a la riba oriental del riu Dniéster (a Bessaràbia), geogràficament queda fora del que oficialment es considera Transnístria, però de fet  està controlada pel govern transnístri.

La majoria de la població professa el cristianisme ortodox oriental, un 91% i una petita part són catòlics, 4%. En total hi ha 6 parròquies catòliques.

La comunitat jueva va tenir un paper important en el passat; vivien sobretot a Bender i a Tiraspol on van arribar a ser gairebé un terç de la seva població. Molts d’ells van morir durant l’ocupació germano-romanesa durant la Segona Guerra Mundial. Dels que van sobreviure molts van emigrar. Però encara queden 4 sinagogues en actiu a Transnístria.

Molts edificis de la comunitat jueva, sinagogues, hospitals, botigues religioses, o escoles han sobreviscut a la guerra però se’ls hi ha donat un altre us o be estan en mal estat.

Teòricament hi ha llibertat de culte, però alguns grups religiosos han tingut dificultats per registrar-se.

Hi ha tres llengües oficials: rus, ucraïnès i moldau escrit en alfabet ciríl·lic. En la vida quotidiana el rus és la llengua més emprada; és la llengua en la que hi ha més oferta de medis de comunicació, pel·lícules, llibres... El rus és la llengua que serveix per comunicar-se entre els diferents grups ètnics, ja que és llengua comú en tots ells. 

Hi ha escoles en els tres idiomes oficials i la televisió estatal emet també programes en ucraïnès i en moldau. En totes les escoles a més del rus han d’aprendre una altra de les llengües oficials, ucraïnès o moldau. A les ciutat predomina la parla russa mentre que en els pobles es parla molt el moldau o l’ucraïnès

En la documentació oficial, teòricament espot demanar en una de les tres llengües, però a la pràctica acaba sent en rus, ja que molts funcionaris no parlen les altres.

El moldau és pràcticament el romanès amb alguns préstecs del rus. Fins a l’any 1989 la llengua oficial de Moldàvia era el moldau i s’escrivia en ciríl·lic. L’any 1989 es va decidir tornar a l’alfabet llatí, però a Transnístria van boicotejar aquesta iniciativa.

L’any 2013 a Moldàvia es va reconèixer com a llengua oficial el romanès; ara be a Transnístria, que l’escriuen en alfabet ciríl·lic segueixen anomenant a la seva llengua moldau. Hi ha molt poca oferta de medis de comunicació en moldau escrit en ciríl·lic.

Després de la Segona Guerra Mundial Transnístria es va industrialitzar molt; en el 1990 era responsable del 40% del PIB de Moldàvia i del90% de la seva electricitat.

La moneda és el ruble de Transnístria. Hi ha unes monedes de plàstic, per invidents. Les targes de crèdit estrangeres no es poden fer servir.

Les matricules de cotxe també són diferents a les de Moldàvia; al començament a la matrícula hi apareixia la bandera de Transnístria i això feia que no poguessin sortir d’aquí. Actualment ja no hi ha la bandera.

Des de l’any 1991 tenen els seus propis segells, però no estan reconeguts per la Unió Postal Universal, ni per la majoria de països del mon. Per la ONU haurien de fer servir segells moldaus. Per enviaments a Rússia, Bielorússia i Kazakhstan  es permet utilitzar tant els segells moldaus com els de Transnístria.