16 d’octubre 2024

Est de Turquia-52. Llac Van, l'antiga ciutat de Van

Al matí següent vam anar a veure les restes de l’antiga ciutat que van destruir els otomans per conquerir-la. Ja es veia des de dalt del castell que estan reconstruint algunes de les mesquites.

Abans de la destrucció la ciutat estava plena de mesquites, esglésies, mercats, banys, botigues i tenia uns 80.000 habitants. La majoria dels edificis estaven construïts amb maons de fang i les teulades eren planes, també de fang. Per tant, en ser destruïda la superfície de la ciutat va quedar coberta de petits turons i forats allà on hi havia hagut edificis, i després els saquejadors van anar excavant per trobar tresors.

Entrem per una de les portes que està restaurada, la del mig; les altres dues, la porta del port i la de Tabriz no han sobreviscut. 

Hi ha dues mesquites que ja estan restaurades: la Kaya Çelebi i la d’Hüsrev Paixà. Nosaltres visitem aquesta darrera que és la més propera a la porta de l’antiga ciutat.

Hüsrev Paixà va ser el governador otomà que va encarregar la construcció d’aquesta mesquita a Mimar Sinan, un dels millors arquitectes de l’Imperi Otomà. La inscripció fundacional, data en que es va finalitzar la construcció, és del 1567-1568. La mesquita formava part d’un complex que incloïa una madrassa, un orfenat, un caravanserrall, uns banys i una escola elemental. Hüsrev Paixà va morir executat en el 1571, i l’any 1587 es va construir el seu mausoleu.

L’estil arquitectònic combina l’estil típic dels otomans en aquella època, amb ratlles vermelles i blanques, que eren populars als estats àrabs.

Més enllà hi ha l’altre mesquita restaurada que és similar, i es va construir en el segle XVII. Ambdues mesquites van ser greument danyades durant els incendis i els combats de 1915.

Es veuen també les restes d’un gran minaret de totxanes, és el que queda de la Gran mesquita de Van. Aquesta mesquita es devia construir en el segle XII.

 Un altre minaret que es veu, amb decoració vidriada, era de la mesquita del minaret vermell, que va ser construït durant el període turc seljúcida, probablement al segle XIII.

Tot i que Van ha estat governat per diversos regnes i imperis islàmics durant la major part dels últims 1000 anys, gran part de la població era cristiana, i encara hi ha ruïnes d’algunes esglésies. I en els penya-segats diuen que es poden veure creus gravades.