18 d’octubre 2024

Est de Turquia-54. Llac Van, el Gat de Van

Abans de deixar enrere el llac Van ens aturem, al nord de la ciutat, per visitar el centre de conservació i recerca del Gat de Van.

El gat de Van té una anomalia genètic que fa que tingui els ulls de diferent color: un és blau i l’altre ambre. En el centre hi ha gats de tres tipus: amb un ull dècada color, amb els dos de color blaus i amb els dos de color ambre. Els gats són de color blanc.

En un altre lloc llegeixo que els gats Van es poden classificar segons el color dels seus ulls i el seu pelatge. Alguns presenten ulls desaparellats, amb un blau i l'altre ambre, altres tenen dos ulls blaus o ambre. A més, mentre que alguns tenen el pelatge completament blanc, altres tenen un toc marró sobre les orelles, el cap o el cos. Però tot són gats de Van.

Em sembla que el centre de recerca per protegir aquest gat va començar l’any 1995, per evitar que aquesta raça de gats s’extingís.

Quan es va començar a observar el procés d’aparellament i cria es va observar que les mares perdien molt pes. Actualment en el centre es fa un control de la salut dels gats i hi ha un programa de vacunacions. També s’intenta que augmenti la població d’aquests gats. Es cuida la dieta. A aquests gats els hi agrada l’entorn domèstic i que se’ls hi dediqui atenció. La música els relaxa i els hi encanta l’aigua i nedar.

Fa uns anys es va iniciar una campanya per tal de conscienciar a la població de la importància d’aquests gats, amb el lema “un gat de Van a cada casa”. Actualment hi ha molta demanda a nivell nacional d’aquest gat i el centre tant sols pot satisfer un 5% de les sol·licituds. En els primers nou mesos del 2018 es van distribuir 200 gats de Van.

Els hi vaig fer un munt de fotografies, estan acostumats a la gent, però aconseguir fotografiar als que tenen els dos ulls diferents no és gens fàcil. 

Estan en diferents habitacions, segons les edats, i també en un pati central. Alguns són molt juganers, d’altres dormiten tota l’estona.