07 de novembre 2024

Est de Turquia-61. Valls georgianes, llac Çildir

Continuem cap al nord, ara vorejant Geòrgia. El paisatge canvia, queda enrere el paisatge estepari i entrem en una zona de muntanyes arbrades i verdes pastures, que es coneix com les valls georgianes, ja que en el passat aquesta zona va formar part de regnes medievals georgians.

La primera parada la fem al llac Çildir, que es troba prop de la frontera d’Armènia i de Geòrgia.

Aquest llac ja s’esmenta en època del regne d’Urartu, tot i que llavors el seu nom era Txaldir.

El nom georgià vol dir “llac d’ombres” i el nom armeni “petit mar del nord” i també se’l coneix com “llac fred”. És un llac d’aigua dolça que es troba a una altitud d’uns 1.959 metres i està envoltat per una regió muntanyosa. És el llac d’aigua dolça més gran de la regió, i el segon més gran del país. A l’hivern es congela, i un cop es va congelar totalment.

En la seva riba sud podria haver-hi hagut Etiuni, una confederació tribal que apareix freqüentment esmentada en els registres d’Urartu. En una illa que hi ha prop de la riba del poble d’Akçakale s’hi ha trobat restes arqueològiques.

Al voltant del llac hi ha poca vegetació, però sí molta activitat ramadera. La pesca és una important font d’ingressos per ala població local. A la zona nord-oest del llac hi ha aiguamolls.

Em sembla que el poble on ens vam aturar per veure’l era Akçacale. Aquesta és terra d’oques.