09 de novembre 2023

Corea del Sud-4. Seül: Palau Reial Gyeongbokgung

El palau Gyeongbokgung és troba al nord de la plaça Gwanghwamun. A aquest palau se’l coneix també com a palau Gyeongbok. És elmés gran dels cinc palaus que hi ha a Seül, construïts durant la dinastia Joseon.

Actualment en els terrenys d’aquest palau hi ha dos museus, el Museu Nacional Folklòric i el Museu Nacional del Palau.

Una de les atraccions que hi ha en aquest palau és la cerimònia del canvi de guàrdia, que es fa dos cops al dia, a les 10 del matí i a les 2 de la tarda, tots els dies llevat del dimarts (cal comprovar abans quin és el dia que no n’hi ha). Nosaltres vam arribar-hi per veure el canvi de guàrdia del matí.

Hi havia moltíssima gent, grups d’escolars i de turistes, tots esperant el canvi de guàrdia i fent-se fotografies.

Hi ha molt turisme asiàtic i molt poc d’occidental. Si entres vestit d’època no pagues entrada; es pot veure molta gent que lloga el vestit i es fa fotografies vestits com si estiguessin en l’època dels reis de Joseon. No hi ha distinció, tant veus gent jove, com criatures, noies i nois, fins i tot nois amb els vestits de les dones de l’època. Ara que hi penso, em sembla que no vaig trobar gent gran vestida d’època. Un dels al·licients de vestir-se així és fer-se fotografies; aquí i allà, la gent fotografiant-se amb el palau de fons.

Els guàrdies reials de la dinastia Joseon vestien uniformes molt acolorits; en la cerimònia que es fa actualment s’ha reproduït la mateixa indumentària i es fa la cerimònia tal i com feia la guàrdia reial o Sumunjang,           quan estava vigilant l’entrada del palau reial. També les armes que duen són una rèplica de les que s’havien fet servir.

La cerimònia és molt vistosa, però com que no entenia el què anaven dient la vaig trobar una mica llarga; dura uns vint minuts. El so del gong avisa de que comença la cerimònia. Però a part de la desfilada amunt i avall de la guàrdia reial era distret veure a la gent que hi havia per allà.

Aquest palau es va construir l’any 1395; era la residencia de la família reial i també la seu del govern. Va ser el palau principal de la dinastia Joseon fins que va quedar destruït pel foc durant la invasió japonesa, coneguda com la guerra d’Imjin (1592-1598). Després va quedar abandonat durant dos segles.

L’any 1867 el príncep regent Heungseon, durant la minoria d’edat del rei Gojong, va fer restaurar les 7.700 habitacions que tenia el palau.  Es van restaurar unes 500 estructures, conservant l’estil arquitectònic tradicional de l’antiga Corea, mantenint la mateixa aparença que tenien durant l’època en que hi vivia la cort reial.

A començaments del segle XX molts dels palaus van ser destruïts, de forma sistemàtica, per les tropes japoneses durant l’ocupació.

L’any 1963 es va declarar aquest palau bé cultural i des de començaments de la dècada de 1990 s’ha anat restaurant.

Es va construir tres anys després de la fundació de la dinastia Joseon.

Dins de les muralles del palau hi havia 330 edificis amuntegats formant una mena de laberint. Hi havia el recinte exterior (oejeon), oficines per al rei i els funcionaris de l'estat, i l’interior (naejeon), que incloïa els habitatges de la família reial, jardins i espais d’esbarjo.

Entre aquestes dues àrees hi havia altres palaus de diferents mides, com el Junggung, la zona residencial de la reina i el Donggung, la zona residencial del príncep hereu.

La destrucció del palau perpetrada pels japonesos a començaments del segle XX era sobretot perquè era un símbol de la sobirania nacional. 

L’any 1911, la propietat de les terres que ocupava el palau van passar a mans del Governador General Japonès. L’any 1915, amb el pretext de fer-hi una exhibició van destruir un 90% dels edificis i un cop acabat l’esdeveniment van destruir la resta, i van construir-hi el quarter general colonial, l’edifici del Govern General (1916–26). Van sobreviure molt poques estructures emblemàtiques; es va salvar la sala del trono i el pavelló Gyeonghoeru.

Quan va començar la restauració es va enderrocar la seu del Govern General, l’any 1996.

El rei que va fer construir el palau original va ser el rei Taejo, en el 1394; era el primer ei de la dinastia Joseon. 

Durant el regnat del tercer rei de la dinastia, Taejong i el del seu fill, el rei Sejong el gran, es va anar ampliant el palau. Però com ja he esmentat, va patir un greu incendi en el 1553; de seguida es va restaurar per ordre del rei Myeongjong.

Unes dècades més tard, durant les invasions japoneses del 1592–1598, els propis coreans, molestos perquè la cort reial del rei Seonjo havia abandonat el palau, el van cremar. 

No ho entenc massa, ja que la cort es va traslladar a un altre palau que també està a Seül, el palau Changdeokgung o palau de l’est. Sigui com sigui, aquest palau, el palau Gyeongbokgung va quedar en ruïnes durant uns tres segles.

L’any 1867, durant la regència de Daewongun, es va fer la reconstrucció: 330 edificis i 5792 habitacions. Gyeongbokgung tornava a ser una icona tant de la nació coreana com de la família reial.

L’any 1894 els japonesos van ocupar el palau i van obligar al rei Gojong, el penúltim rei de Joseon, a establir un govern pro-japonès. 

Un any més tard, quan la seva esposa, l’emperadriu Myeongseong va ser assassinada per agents japonesos, Gojeong, que ja havia passat de rei de Joseon a emperador de Corea, va abandonar el palau amb tota la seva família i mai més hi van tornar. 

Es va convertir en emperador en el 1897 i el van forçar a abdicar en el 1907.

Al llarg del recorregut es va passant per diferents espais i pavellons que en  molts casos estan alineats.  

El Geunjeongmun es és la porta principal d’entrada al pati on hi ha el pavelló del trono. La porta té tres arcades, la central era per on passava el rei, i tan sols ell podia anar pel camí central.

El Geunjeongjeon és el nom que rep el pavelló del trono; aquí és on el rei feia les audiències amb el seus oficials, on feia les declaracions d’importància nacional i on rebia als enviats estrangers i als ambaixadors.

El Geunjeongjeon que  es veu actualment és la de la reconstrucció del 1867. Geunjeongjeon significa “sala de govern diligent”.

Està construït majoritàriament en fusta, i es troba en el centre d’un gran pati rectangular, sobre una plataforma de pedra que té dos nivells. Aquesta plataforma està envoltada per una balustrada de pedra, decorada amb escultures d’animals tant imaginaris com reals, com són dracs i fènix.

El terra del pati està empedrat, però hi ha unes fites arrenglerades que marquen on tenien que col·locar-se els oficials de la cort, segons el seu rang. Tot el pati està envoltat per un claustre de fusta.

El pavelló Sajeongjeon era l’edifici que el rei utilitzava com a oficina principal. Està ubicat darrera del pavelló del trono, aquí s’hi feien també les reunions amb els oficials del govern.

Al costat d’aquest pavelló n’hi havia uns altres dos, un a cada banda, Cheonchujeon i Manchunjeon. El Sajeongjeon no tenia sistema de calefacció, en canvi aquests dos pavellons sí que en tenien i es feien servir en els mesos freds.

El Gyeonghoeru és el pavelló dels banquets. Aquí s’hi celebraven els grans banquets. El primer pavelló per fer els grans banquets es va construir l’any 1412, però va desaparèixer en l’incendi del 1592 i el que es veu ara es va construir l’any 1867, sobre una illa en un llac artificial rectangular.

Està construït en fusta i pedra: l’estructura de fusta està sostinguda sobre pilars de pedra. Escales de fusta connecten els dos pisos. Les columnes del perímetre exterior són rectangulars mentre que les interiors són cilíndriques; em sembla que volen representar el yin i el yang.

Les columnes de la construcció original estaven decorades amb escultures de dracs pujant cap al cel.

Hi ha tres ponts de pedra per arribar aquesta illa on hi ha el pavelló. La illa està envoltada amb una balustrada de pedra decorada amb escultures dels dotze animals del zodíac.

El Gangnyeongjeon era el pavelló residencial del rei, on hi ha el dormitori del rei. El primer que es va construir va ser en el 1395; va ser destruït, com tants d’altres, durant la invasió japonesa de Corea del 1592; reconstruït l’any  1867, però es va cremar de nou en el 1876; restaurat en el 1888.

En l’època colonial japonesa, l’any 1920, el van desmantellar per restaurar part d’un altre palau que s’havia cremat tres anys abans.

El pavelló que es veu actualment es va construir l’any 1994, reproduint la construcció original. Té dos passadissos que surten de la zona central, on hi ha les 14 habitacions que té aquest pavelló. El rei feia servir la sala central i els seus assistents les que hi havia al voltant. Això és el que llegeixo, però em semblava que havien dit que hi havia diverses habitacions i així no se sabia mai en quina estava dormint...

El sistema de calefacció que tenien era l’ondol, que es feia servir aquí a Corea ja des de l’època dels tres regnes. Consisteix en escalfar el terra amb el fum que surt d’una xemeneia i que es fa circular per canalitzacions ubicades sota la fusta del terra.

Una característica de tots aquests pavellons és la forma de plegar els porticons o les portes de les sales. S’aixequen i queden plegades, elevades, de forma que la ventilació és total.

Durant la dinastia Joseon el drac representava al rei.

El Gyotaejeon era el pavelló de la reina, la seva zona residencial, on hi tenia el dormitori. Aquest pavelló està al costat del pavelló residencial del rei. El primer que es va construir va ser cap a l’any 1440, en l’època del rei Sejeong el gran.

Avançat ja el seu regnat, Sejong va començar a presentar problemes de salut i va decidir treballar des del seu pavelló residencial, el Gangnyeongjeon, on hi tenia el dormitori. Això feia que cada dia molts funcionaris del govern passaven pel seu pavelló per treballar. Això pertorbaven la vida de la seva esposa i és per aquest motiu que va fer construir el pavelló per la reina, el Gyotaejeon, per preservar la seva privacitat.

Aquest pavelló també es va cremar l’any 1592, reconstruït en el 1867, i més tard es va fer servir el seu material per reconstruir algun altre edifici. L’actual és una reconstrucció del 1994, ajustant-se a la forma original.

Al costat del pavelló de la reina hi ha els jardins, Amisan, en un petit turó artificial. Hi ha quatre xemeneies hexagonals, de totxanes, construïdes al voltant del 1869 que no se sap quina funció tenien.

Hi ha un altre pavelló de dos pisos, el Hyangwonjeong, que es va construir cap al 1873, durant el regnat de Gojong. Està ubicat en una illa artificial, en un llac i hi ha un pont que connecta l’illa amb la riba del llac. El nom d’aquest pavelló, Hyangwonjeong, pavelló de es fragàncies de gran abast. I el pont, Chwihyanggyo, és el pont de la intoxicació per fragància.

En l’època de la dinastia Joseon el pont era de fusta, més llarg; va ser destruït durant la guerra de Corea i la reconstrucció es va fer en el 1953. Es va fer alguna altra restauració o reconstrucció en el 2019.

El pavelló Jagyeongjeon era la zona residencial de la reina Sinjeong, la mare del rei Heonjong. La primera construcció es va fer en el 1865; va patir dos incendis i reconstruït en el 1888. Aquest és l’únic pavelló residencial que no van destruir els japonesos durant l’ocupació.

Les xemeneies d’aquest pavelló estan decorades amb deu símbols de la longevitat i desitjos d’una llarga vida per la reina.

Aquest pavelló tenia dues zones, una més fresca, per l’estiu, i una més càlida, per l’hivern. Hi havia també la zona pel personal de servei de la reina.

Al costat de la residència reial hi havia el pavelló Jibokjae; és un pavelló de dos pisos que era la biblioteca privada del rei Gojong. El nom d’aquest pavelló es pot traduir com el pavelló de la col·lecció de jade.

Arquitectònicament aquest pavelló té molta influencia xinesa. Les parets són de totxanes, que era la forma habitual de construcció a la Xina; també les teulades i les columnes presenten influencia xinesa.

Aquest pavelló, el Jibokjae, està flanquejat per dos altres pavellons, el Parujeong, octogonal de dos pisos, i el Hyeopgildang. El primer es va construir per guardar-hi llibres i el segon servia com a part de la biblioteca. Els tres pavellons estaven connectats per l’interior.

Hi havia dos pavellons més que formaven part de la biblioteca, però van ser destruïts en l’època japonesa, a començaments del segle XX. 

El Taewonjeon, és un santuari dedicat al fundador de la dinastia Joseon. Es va construir en el 1868, i hi havia un retrat del rei Taejo, el fundador de Joseon; aquí s’hi feien els rituals pels difunts de la reialesa. Va ser completament destruït pels japonesos a començaments del segle XX i l’any 2005 es va reconstruir conservant la forma original.

El pavelló Donggung era on vivia el príncep hereu amb la seva esposa. En aquest pavelló hi havia la sala de lectura, on rebia les classes per ser el futur monarca.

Geoncheonggung era el pavelló residencial del rei Gojong. Aquí va morir assassinada pels japonesos, l’any 1895, la  seva esposa, l’emperadriu Myeongseong. El rei va abandonar el palau al gener del 1896 i no hi va tornar a viure. Els japonesos van destruir totalment el pavelló, en el 1909. Més tard va ser reconstruït i obert al públic en el 2007.











Abans de sortir del recinte del palau, passem pel costat d’un dels museus que hi ha aquí. A l’entrada hi ha un conjunt de figures en pedra i en fusta. Antigament aquí hi havia un santuari als esperits protectors. Les figures que es veuen actualment són rèpliques de les que hi havia a l’entrada dels pobles en les diferents regions del país.