14 de novembre 2023

Corea del sud-8. Seül: Dongdaemun

Des de l’ajuntament vam agafar el metro per anar al districte de Dongdaemun, per veure el DDP, Dongdaemun Design Plaza. Hi ha un parc amb uns edificis de disseny molt original, obra de l’arquitecta Zaha Hadid, a la que alguns anomenen la reina de les corbes.

Aquest districte es troba al nord-est del riu Han. El nom vol dir “gran porta oriental”.  Es troba fora del recinte de l’antic Seül.

Aquest districte es va crear l’any 1943, quan es va instaurar el sistema de districtes; era més gran que ara ja que en el 1949 i en anys successius s’han anat separant alguns altres districtes.

El nom original de la porta principal que hi havia al cantó est de la muralla de l’antic Seül, és Heunginjimun, que es tradueix com la porta de la benevolència creixent. Aquesta porta, que ha donat nom al districte, tot i que em sembla que queda fora dels límits del districte, la va fer construir el rei Taejo en el 1398, va ser renovada en el 1453 i altre cop en el 1869 durant el regnat de Gojong.

Actualment aquest és un important districte comercial. L’any 2007 el govern de Seül va iniciar el procés per redissenyar el que era l’estadi de Dongdaemun. I la remodelació d’aquest gran espai va ser obra de la famosa arquitecta Zaha Hadid. S’ha creat el Parc de la Història i Cultura de Dongdaemun.

Com havia comentat en parlar del mont Namsan la capital del regne de Joseon era Hangyan, el centre antic de l’actual Seül, i estava envoltada per una muralla. Aquest espai estava fora de les muralles i després de la guerra, amb l’expansió i el desenvolupament econòmic creixent es va enderrocar la muralla. Va ser el príncep japonès qui la va destruir, en el 1908.

En la dècada de 1960 l’àrea comercial d’aquest districte es va desenvolupar significativament, es va crear el mercat Pyeonghwa i aviat es va convertiren el districte comercial més gran de la ciutat.

Dongdaemun es va començar a desenvolupar com a àrea comercial en els darrers anys de la dinastia Joseon, quan la gent va crear un mercat autònom al voltant de Baeogae. Després va aparèixer un altre gran mercat, el de Gwangjang; i així el districte es va anar omplint de marcats  i petits comerços.

En la dècada de 1960 van construir-se molts tallers de costura prop del mercat Pyenghwa, i aquest mercat es va acabar convertint en el més gran del districte.

L’any 1889 es va enderrocar part de la muralla per fer passar el tramvia. Després, l’any 1908, durant la visita del príncep japoneses va enderrocar un altre tros per facilitar la construcció del complex esportiu Gyeongseong, un símbol del casament del príncep, durant el regnat de l’emperador Hiroito, en el 1924.

Després es va anar construint, de forma il·legal, i després de la guerra de Corea va anar en augment, amb el desenvolupament d’aquesta zona, i la muralla es va anar degradant paulatinament.

El complex esportiu Gyeongseong, construït en el 1925, quan es va anar enderrocant la muralla va canviar de nom, convertint-se en l’estadi Dongdaemun, convertint-se després de la independència en un estadi modern, i anomenat ara Complex esportiu de Seül. Més tard va recuperar el nom anterior, complex esportiu Dongdaemun, però pels jocs olímpics de Seül del 1988 es va construir un nou estadi, el complex esportiu Jamsil, i aquest va perdre molta de la seva activitat.

Es va tirar a terra en el 2007 i l’any 2009 es començava la remodelació de l’espai per construir-hi el DDP, que es va inaugurar oficialment al març del 2014.

Zaha Hadid, és una arquitecte famosa pels seus edificis d’estil futurista, amb impressionants corbes i figures geomètriques, que fa servir materials com l’acer, el formigó i el vidre. El conjunt que va crear aquí, el Dongdaemun Design Plaza, DDP, diuen que  és l’estructura amorfa en 3D més gran del mon.

Zaha Hadid va néixer a Bagdad l’any 1950, l’any 1972 va anar a Londres a estudiar arquitectura en una de les universitats més competitives del món. L’any 1977 quan es va graduar va guanyar el seu primer premi i dos anys més tard fundava ja el seu propi estudi, Zaha Hadid Architects.

En el 2004 va ser la primera dona a guanyar el Pritzker Architecture Prize, un premi internacional anual de disseny, que a vegades es diu que és equivalent a un premi Nobel de l’arquitectura. Va seguir guanyant premis de prestigi, en el 2010 i el 2011, l’any 2016 va ser la primera dona en guanyar la medalla d’or del RIBA (Royal Institute of British Architects). Aquest mateix any 2016 moria d’un infart a Miami. Van quedar molts dels seus projectes inacabats, que van completar la gent del seu estudi. 

Aquesta plaça té diversos espais públics, com una sala d’exposicions, una sala de conferències, un museu del disseny, un laboratori de disseny... I hi ha també el Parc Històric i Cultural de Dongdaemun.

Quan es van fer les obres de reforma d’aquest espai es van descobrir diferents elements del passat, des dels inicis de la dinastia Joseon fins a l’època colonial japonesa; es va trobar la primera instal·lació de defensa, 44 edificis, el camp d’entrenament militar, un miler de relíquies, algunes de porcellana blanca de la dinastia Joseon i d’altres d’una ceràmica també típica, de pols blau-grisenca. La construcció del DDP ha respectat els elements trobats integrant-los en el conjunt.

Ara em sap greu no haver pogut visitar aquesta part del parc, però quinze dies pel país no dona per més; a Seül hi ha molta veure, però es triga molt en qualsevol desplaçament.  

El DDP va ser el primer edifici públic coreà dissenyat amb el sistema BIM, Modelatge d’Informació de Construcció (Building Information Modelling).

L’edifici té un revestiment metàl·lic amb diferents patrons de perforacions. La percepció de l’edifici canvia segons la llum ambiental: en dies amb molt de sol es veu opac, en canvi a la nit, amb la il·luminació amb leds és gairebé evanescent.

L’any 2010 Seül va ser designada com la capital mundial del disseny, en part gràcies a aquest edifici.

Quan estàvem al mont Namsan, a la tarda, havia caigut i m’havia torçat el turmell. Mentre passejàvem per aquest ampli espai cada cop em feia més mal el peu. Vam tornar amb el metro cap a l’hotel, era hora punta i anava a molt ple.

Vam anar a sopar prop de l’hotel, ja que estàvem cansats i jo no podia caminar gaire. El pitjor va ser en sortir de sopar, que veia les estrelles cada cop que posava el peu a terra; em va costar molt arribar fins a l’habitació.

Vam sopar en un dels molts locals on fan barbacoes. Va ser estressant. Ens van enquibir en una taula petita, encaixonada entre altres dues, ens donaven pressa per escollir... Com que tenen molta cua van per feina, cal menjar ràpid i deixar espai per als següents.

Teníem la carta en la que no enteníem massa cosa, selecciones les carns, et porten les brases que es col·loquen sota la planxa metàl·lica, i la carn crua que et prepares tu mateix; com a estris tens unes pinces per compartir, per girar les peces a coure i els bastonets metàl·lics. No vam encertar massa les carns que vam triar.

Suposo que jo no estava en forma pel mal al peu, però l’experiència noem va entusiasmar. Massa estressant. Aquí a Barcelona havia anat un parell de cops a restaurants coreans i havia pres barbacoa; era una altra cosa, més relaxat, tot i que això d’haver-t’ho de cuinar no m’entusiasma.

En cap restaurant hi ha postres; després vam anar a una cafeteria iem vaig prendre un bon pastis de xocolata.