13 de maig 2023

Iraq-11. Babilònia

Avui tenim un dia intens ja que hem de recuperar temps. Anem cap al sud, cap a Hilla, que està a la riba d’un afluent de l’Èufrates i es troba molt a prop de l’antiga Babilònia, que és el que nosaltres anem a veure.

Aquesta és una regió agrícola, ben irrigada. La ciutat la va fundar l’emir Sàdaqa ibn Mansur, l’any 1102, en el lloc que ja hi havia hagut anteriorment una altra població. El seu fill va viure aquí a Hilla i la ciutat va tenir un important mercat. Va ser un lloc habitual de parada de les caravanes que feien la ruta Kufa-Bagdad.

El jaciment arqueològic de Babilònia es troba al nord de la població d’Hilla. Part del que es veu en aquesta visita són reproduccions i reconstruccions, estan en molts casos els originals al museu de Bagdad i museus d’altres països. Per exemple, la porta d’Ixtar (o Isthar) , que es veu aquí sota, és una reproducció un xic matussera, però que permet fer-se una idea de la grandiositat i magnificència de la ciutat.  

Babilònia és una d’aquelles ciutats de les que tots n’hem sentit a parlar, entre d’altres coses ens havien parlat ja a l’escola, dels jardins suspesos de Babilònia, de la torre de  Babel.... Però al menys jo, no tenia massa clara la història. En primer lloc, hi ha la ciutat de Babilònia, i els imperis Babilònics; ho dic en plural ja que hi va haver dos grans imperis, que tenien com a capital la ciutat de Babilònia.

Aquests dos imperis van ser l’imperi antic o paleo-babilònic, entre el 1792 aC i el 1592 aC, i l’imperi nou o neo-babilònic, entre el 612 aC i el 539 aC. De l’imperi antic cal destacar la figura del rei Hammurabi, i de l’imperi nou la del rei Nabucodonosor II. Les ruïnes que es veuen actualment són les de la ciutat d’aquest darrer rei.

La civilització o cultura babilònica té una historia que va des d’aproximadament l’any 1895 aC fins al 539 aC. Va ser una civilització que va existir en el centre i sud de Mesopotàmia, amb la ciutat de Babilònia com a capital. Es va estendre per Accàdia i per Sumèria i va sorgir de la unió d’aquests dos territoris. La llengua accàdia va evolucionar donant lloc a la llengua babilònica, mentre que la llengua sumèria va desaparèixer.

Abans de la formació de l’imperi, Babilònia era una de les moltes ciutats-estat que hi havia a la plana mesopotàmica; entre ells lluitaven pel control de les terres fèrtils. Cap al 2300 aC sembla que ja existia però estava vinculada a estats més poderosos als que pagava tribut.

Tant la tradició jueva com la musulmana consideren que Nimrod (1751 aC-1638 aC), que era besnet de Noé, va ser el fundador de Babilònia i el que va construir la torre de Babel. Però en algun altre lloc he trobat que la ciutat-estat de babilònia va ser independent l’any 1894 aC, quan el cap local, Sumuabum, va declarar la independència i es va auto-proclamar rei. Va començar la conquesta d’altres terres, com Sippar i Kish.

Babilònia va començar a tenir importància quan Sumèria, al sud de Mesopotàmia començava el seu declivi. La primera dinastia de reis de Babilònia era d’amorrites, un grup originari d’Aràbia que van emigrar cap a Síria i Mesopotàmia.

El pare Hammurabi, va començar a expandir el territori que controlava, augmentant el seu poder. Ara bé, la gran expansió i la creació de l’imperi paleo-babilònic va ser obra d’Hammurabi,

En la zona central i sud de Mesopotàmia coexistien diferents cultures, però durant el regnat d’Hammurabi, la cultura babilònica va guanyar prestigi entre les classes alfabetitzades de tot l’orient mitjà.

L’imperi era molt extens, per tant no era fàcil mantenir-hi l’ordre, així que Hammurabi va elaborar un codi legal que s’aplicaria per tots els seus dominis; és el que es coneix com el codi d’Hammurabi. Estava escrit en tauletes de pedra i contenia 282 articles. Es creu que va ser escrit cap al 1760 aC.

En aquest codi de lleis s’organitzava el sistema de defensa, es regulava l’administració de justícia, la recaptació d’impostos, el control del comerç i l’agricultura....

Tot i que l’objectiu era fer justícia, i que el fort no pogués oprimir al feble, la llei no s’aplicava igual per a tothom. El càstig d’un crim depenia de qui el cometia i sobre qui l’exercia. Si un aristòcrata atacava a un altre, el criminal tenia que patir el mateix dany que havia causat a la víctima. Ara be, si l’aristòcrata atacava a un plebeu o a un esclau, tan sols tenia que pagar una multa.

Moltes de les divinitats que veneraven els babilonis eren sumèries, ja que l’imperi s’havia estès per l’antiga Sumèria. Aquestes divinitats representaven les forces de la naturalesa i els astres, com el sol, la lluna i les estrelles. Isthar, la deessa de l’amor i la guerra, representava al planeta venus. Adad, era el deu de la tempesta i els vents. A més, cada ciutat tenia el seu propi deu tutelar; el de la ciutat de Babilònia era Marduk, el creador.

Els babilonis creien que els deus eren els responsables del seu destí i del que els hi succeïa. Els somnis, senyals en el firmament, esdeveniments inusuals... tot servia per predir el futur. És per això que es van convertir en bons astrònoms; cada nit estudiaven els moviments de les estrelles, i en van deixar el registre. Arribaven a predir els eclipsis de sol i de lluna. Molts dels noms que es donen a les constel·lacions són els que els hi van donar en aquella època.

En el 1755 aC Hammurabi, com a rei de Babilònia, dominava les principals ciutats de Mesopotàmia. Però va morir cinc anys més tard, i les coses van canviar. El seu fill va conservar encara l’imperi heretat del seu pare, però en la segona meitat del segle XVIII aC les invasions dels cassites (un poble indoeuropeu de l’altiplà iranià) i les revoltes internes van desmuntar l’imperi.

Els hitites, un altre poble indoeuropeu assentat a Anatòlia, es van aliar amb els cassites que ja s’havien establer a la riba de l’Èufrates, i van ocupar Babilònia, l’any 1594 aC.  S’acabava la primera dinastia babilònica, la dinastia amorrita; els hitites se’n van endur als presoners i les riqueses cap a Anatòlia.

Després van ser els cassites els que es van fer amb el control de Babilònia, en el 1570 aC. Durant més de 400 anys Babilònia va estar governada per la dinastia cassita. L’any 1155 aC, va passar a mans dels elamites. Els elamites provenien de la zona que actualment correspon a Iran.

Amb el regnat de Nabucodonosor I (1125 aC- 1103 aC) Babilònia aconseguia la independència dels elamites. Aquest rei formava part de la dinastia Isin, la quarta dinastia de babilònia.

La desena dinastia va ser assíria, i la onzena la neobabilònica o caldea. Per tant, veiem que entre l’imperi antic i el nou hi ha un bon grapat de dinasties, moltes d’elles de curta durada.

Els aqüeductes de la ciutat de babilònia es van construir l’any 750 aC.

A començaments del primer mil·lenni aC el poder dels assiris, al nord, estava en ple apogeu. En el segle VII aC van saquejar Babilònia i van prendre el control de la regió, però llavors ja havia començat el seu declivi, o sigui que no van poder mantenir gaire temps el control i l’any 626 aC un general de Caldea, Nabopolassar, va reconquerir la ciutat i va restaurar la independència de Babilònia. Caldea era una regió meridional de Mesopotàmia.

Amb el rei Nabopolassar començava el període de màxima grandesa de la història de Babilònia, l’imperi nou o Neo-Babilònia. Aquest rei va governar entre el 625 aC i el 605 aC. Va tenir com a aliats als medes de Pèrsia, i gràcies al seu ajut va poder derrotar als assiris i reclamar les seves terres.

L’any 605 aC el seu fill Nabucodonosor va derrotar l’exèrcit egipci en la batalla de Carquemish i poc després va ser coronat rei, Nabucodonosor II. Va regnar entre el 605 aC i el 562 aC i el seu regnat va ser el punt culminant del nou imperi babilònic.

Nabopolassar va començar la reconstrucció de la ciutat de Babilònia, que va continuar i engrandir i millorar el seu fill Nabucodonosor II. Va fer construir unes noves muralles, nous palaus i temples, i també els jardins penjants o suspesos, que va fer construir per a la seva esposa, i que han desaparegut. Les muralles i la porta de Isthar es van construir l’any 575 aC.

Va ampliar també les fronteres de l’imperi que havia heretat del seu pare; va conquerir Síria, els regnes de Fenícia, Israel i Judà.  Va conquerir la capital de Judà, Jerusalem, l’any 597 aC, i van dur al rei de Judà i a milers de ciutadans jueus, encadenats, fins a Babilònia.

Deu anys més tard, Jerusalem es va rebel·lar, i la ciutat va ser saquejada altre cop; de nou, milers de jueus van ser deportats a Babilònia.

Abans de continuar amb la història, faig un incís, per comentar aquest mural que es troba just després de creuar l’entrada. És una reproducció del mapa del mon babilònic, de l’any 605 aC.

El mapa està format pels dos cercles concèntrics i l’escriptura cuneïforme que hi ha a sobre indica les ubicacions que hi ha marcades al mapa.

El mapa està gravat en una tauleta d’argila, escrit en accadi. S’hi ha representat el mon conegut. Està centrat en el riu Èufrates, que flueix de nord a sud; el nord està ubicat a la part de dalt del mapa. La ciutat de babilònia està sobre l’Èufrates en la meitat superior del mapa.

En el mapa hi apareixen les maresmes, al sud, amb el nom de pantà i sortida. Hi ha les diferents ciutats conegudes en aquella època, marcades amb petits cercles. Els dos cercles concèntrics, que envolten Mesopotàmia, marcat com riu amarg, o oceà. Hi ha uns triangles que es pensa que podrien representar una zona muntanyosa, potser les muntanyes Zagros.

Aquesta tauleta es va trobar a Sippar, a uns 60 Km al nord de Babilònia. El text es va traduir per primer cop l’any 1889.

Després de Nabucodonosor II, va venir el declivi. El darrer rei va ser Nabònides, que va governar entre el 556 aC i el 539 aC. Va ser el darrer rei de Babilònia i de la dinastia caldea o  neobabilònica. La seva política religiosa no era del gust dels sacerdots babilonis. Diuen que era un personatge misteriós, erudit, més interessat en la religió que en els assumptes polítics. Cap a l’any 550 aC se’n va anar a viure en un oasi del desert aràbic, on s’hi va quedar deu anys; havia deixat al seu fill gran a càrrec del govern de Babilònia. En el 539 aC els perses van envair Babilònia, i tant el rei Nabònides com el seu fill Belshazzar van morir en alguna de les batalles.

Amb això desapareixia definitivament l’imperi babilònic, que era absorbit per l’imperi persa aquemènida, passant a ser una província més d’aquest imperi.

Va ser Cir II el gran el que va conquerir Babilònia i va alliberar als jueus. Ara be, a diferència d’altres conqueridors, no va destruir la ciutat. L’hi agradava la ciutat i cada any hi passava l’hivern, un set mesos. Cir II va regnar entre el 559 aC i el 529 aC.

Al formar part de l’imperi persa, la ciutat va perdre importància política, però seguia sent una ciutat rellevant.

Babilònia va estar sota domini persa des de la conquesta per part de Cir II en el 539 aC fins al 331 aC. En aquest període va haver-hi diverses revoltes i va ser saquejada per Xerxes I, en el 479 aC, que era un altre dels reis aquemènides, perses.

Alexandre el gran, també conegut com Alexandre magne, o Alexandre III de Macedònia, va morir a babilònia l’any 323 aC. Està considerat un dels grans genis militars de la història, i va arribar a formar un gran imperi. Va conquerir l’imperi persa dels aquemènida. A la seva mort l’imperi es va dividir i a Babilònia iniciava el regnat la dinastia selèucida, començant el període hel·lenístic. 

Els selèucides van governar entre el 331 aC i el 140 aC i van restaurar la ciutat. Però en el 140 aC van conquerir la ciutat els parts, originaris d’Iran, que hi van estar fins a l’any 224 dC. Quan van ocupar la ciutat van vendre a molts dels seus habitants com esclaus o se’ls van endur cap a Mèdia, a l’altiplà iranià, van cremar temples i van destruir bona part de la ciutat.

Va ser en aquest període que va començar de nou la decadència de la ciutat, que es va anar despoblant. Hi ha diferents referències en les que es parla de babilònia, en diferents èpoques. Aquí en poso algunes de les que he trobat. 

L’any 36 aC hi vivien un grup de jueus. En temps d’August, o sigui a començaments de la nostra era, encara estava habitada, tot i que una part de la ciutat ja s’havia convertit en terra de cultiu. En època de Marc Aureli, segle II dC, la ciutat tenia diverses torres i una circumferència notable. En el segle III dC s’esmenta que al voltant de Babilònia és desèrtic. L’any 412 dC, Sant Ciril d’Alexandria la descriu com una terra pantanosa. L’any 460 es diu que tan sols hi viuen alguns jueus i que el riu Èufrates havia canviat el seu curs, que ara passava pel mig de la ciutat, com un canal.

En el segle VI es parla de Babilònia com d’una ciutat que fa molt de temps que està destruïda. En el segle X es parla de Babel o Babilim, però que no s’hi veuen restes de les antigues edificacions. Al segle XII es confirmava que no es veia cap construcció monumental.

Va ser en el segle XIX quan va ressorgir l’interès per Babilònia i es van dur a terme moltes excavacions. Ara be, les guerres van fer que s’aturessin moltes excavacions, que es destruís bona part de patrimoni del país....

A partir del 1978 Saddam Hussein va començar a construir sobre les ruïnes de l’antiga ciutat; el projecte era construir palaus inspirats en els de l’antiga Babilònia, però dedicats a posar de relleu i glorificar el seu règim.

La guerra de 2003 va malmetre part del jaciment. En el 2019 el jaciment va ser declarat patrimoni mundial de la humanitat per la Unesco.

El que es veu és majoritàriament de l’època neo-babilònica, de la restauració feta per Nabucodonosor II. De la ciutat del primer imperi, paleo-babilònic, no queda gaire cosa ja que va patir molts saquejos i també perquè va quedar sepultada per la nova ciutat. O sigui que la ciutat més antiga està sota del que es veu ara; em sembla que la neo-Babilònia es va fer igual, però variaven els acabats.

La ciutat tenia dues muralles concèntriques i nou portes d’accés, cadascuna d’elles posada sota l’advocació d’una divinitat.

La porta blava per on s’entra al recinte és la reproducció de la porta d’Ixtar (o Isthar); a la part de davant hi ha un baix relleu en el que es repeteix la imatge de dues figures, que representen els dos deus majors del panteó babilònic.

El déu principal de la ciutat era Marduk, que es representa com una figura una mica estranya, una mena de drac amb el cap i la cua de serp i el cos de lleó, amb unes potes posteriors peculiars. Aquest déu era el defensor del be contra el mal, i els babilonis en les seva pregàries demanaven la seva protecció.

L’altra figura que apareix és un ur, que representa al déu Adad o també conegut com Ishkur; l’ur era un animal que ja està extingit, ancestre dels actuals. Aquest déu podia controlar les tempestes destructives i la pluja.

Les flors que apareixen a la porta es diu que podrien representar la fertilitat. Els maons eren d’argila fina premsada en uns motlles de fusta; els motlles eren reutilitzables. Les figures animals també estaven fetes amb aquest maons; es feien amb molta cura per tal de que la unió dels maons no coincidís amb algun lloc important de la figura, com podien ser els ulls.

Els maons s’assecaven primer al sol, després es coïen un cop i finalment es feia el vidriat. L’esmalt blau dels maons volia imitar el color del lapislàtzuli, que era un mineral molt apreciat.

Per segellar l’espai que quedava entre els maons s’omplien les juntures amb un producte negre viscos, anomenant bitumen, propi de la regió, que s’assemblava a l’asfalt actual, i és el que es feia servir com argamassa.

Llegeixo que per la decoració de tota la ciutat es van fer servir uns 15 milions de maons cuits.

La ciutat antiga, la Paleo-babilònia, estava feta també amb totxanes d’argila i palla, però en aquest cas es feia servir palla molta per barrejar amb l’argila. En la ciutat nova, la Neo-Babilònia, l’argila es barrejava amb palla sense triturar.

La via processional era el carrer d’uns 900 metres de llarg, que anava des de la porta d’Ixtar, creuant la ciutat fins arribar al temple de Marduk; passava pel costat del palau, del temple de Nabu i  per la zona del zigurat. Per Cap d’Any es feia una processó que seguia aquest carrer; d’aquí el nom que se l’hi ha donat, de via processional.

La festa de Cap d’Any era una festa religiosa en la que se celebrava l’inici de l’any nou agrícola; els rituals duraven dotze dies. Començava just després de la collita d’ordi, en el moment de l’equinocci de primavera o equinocci vernal, que correspon al 20 o 21 de març.

A les parets, a banda i banda de la via processional hi havia relleus de tres animals, representatius de divinitats: lleons, símbol de la deessa Ixtar, que també se la coneix com Inanna, deessa de la guerra; dracs, que simbolitzen a Marduk; i bous o urs, que representen a Adad, el déu de les tempestes.

Al fons, palau de Saddam Hussein

Al fons, palau de Saddam Hussein

Ixtar, o Inanna, representava el poder de l’atracció sexual; se la considerava decidida i salvatge, i la mestressa dels cels. Per això se la representava a vegades com un estel i d’altres amb el seu animal sagrat, el lleó; era la deessa de la guerra i protectora dels reis, els governants i els seus exèrcits.

Hi havia representats uns 60 lleons ferotges, Ixtar, en els que variava la coloració de la pell i la crinera. Els del costat est de la via tenien la pota esquerra, endavant, mentre que els de l’altre costat era la pota dreta la que tenien endavant.

La figura de cada lleó requeria d’onze maons disposats en onze files.

L’objectiu de la festa de Cap d’Any era afirmar la supremacia de Marduk i del seu representant ala terra, que era el rei, i també era per agrair la fertilitat de la terra.

El carrer estava pavimentat en marbre blanc, per on passava el rei; en els laterals hi havia el públic, el terra era de granit vermell, i les parets amb els relleus dels animals eren de fons blau. La combinació devia ser espectacular.

Tota la via processional, tenia un llit de betum, la massa negra viscosa dela que he parlat, i a sobre les grans lloses de pedra. El lloc on era més ampla el carrer, tenia 66 metres. Un extrem de la via era la porta d’Ixtar i l’altra extrem estava a tocar del riu Èufrates.

Encara es veu part del betum i algunes pedres originals. Hi ha una part, la que passa pel costat de l’entrada del palau reial, en la que encara es pot veure el betum i algunes de les pedres originals. Com es lògic, es passa pel costat, i està protegit amb una barana.

Per accedir al palau de Nabucodonosor II, hi ha un seguit de portes que donen accés a patis consecutius; no estan perfectament arrenglerades sinó una mica desplaçades cadascuna respecte a l’anterior, de forma que els arquers i els guàrdies de defensa, sempre estaven protegits.

Vam poder entrar en un tram de la via processional que està en procés de restauració. És molt impressionant, quan te n’adones dels relleus que hi ha a les parets.   Al cantó interior algunes de les totxanes tenen inscripcions; si no estic confosa s’anotaven esdeveniments o coses que es volia preservar de l’oblit, i protegir de la seva destrucció. D’altres indiquen de qui era la casa o el temple...

Cada cert nombre de fileres de totxanes es col·locava una mena d’estoreta, com si fos per protegir de terratrèmols i vibracions.   Saddam Hussein cada any restaurava un tram de la ciutat i en deixava constància col·locant una totxana amb la seva inscripció.

Seguim la visita de l’antiga ciutat anant al temple Ninmakh o Ninmah, que està també en restauració. Aquí també hi ha inscripcions de Saddam en les que es mencionen els detalls de la reconstrucció.

Aquest era un dels quatre temples més importants de la ciutat. Es trobava al costat de la via processional. Va ser reconstruït diversos cops al llarg del temps. Ninmakh era una deessa mare de l’antiga mesopotàmia, em sembla que sumèria.

Aquest temple es va excavar per primer cop l’any 1880, i després re-excavat en l’expedició del 1899-1914. Va ser reconstruït per arqueòlegs iraquians, en la dècada de 1960.

Les excavacions han posat de manifest que en cada reconstrucció el temple era uns metres més alt que l’anterior.

En les dècades de 1980 i 1990, el projecte de Saddam Hussein per revifar Babilònia, en la reconstrucció de temples i palaus es va prendre com a model aquest temple de Ninmakh. Ara be, les guerres i l’abandonament del lloc van fer que es degrades significativament.

 El temple que va fer construir Nabucodonosor II (604-562 aC) s’anomenava e-mah, que vol dir gran temple, dedicat a la deessa mare Ninmakh. Les parets van ser reconstruïdes en època de Saddam, dècada del 1980.

Prop del temple es van trobar algunes figuretes femenines d’argila i una tauleta amb els noms dels treballadors i el que cobraven.

El temple tenia un pati central i habitacions al voltant. En el pati hi havia un pou sagrat. Una de les sales era el santuari on hi havia l’estàtua de la deessa; aquí tan sols hi podien accedir les dones. Les pregàries de les dones devien fer referència al matrimoni i la descendència. Feien servir l’aigua del pou sagrat pels rituals de purificació.

S’ha vist que hi ha reconstruccions que són posteriors a l’època neo-babilònica; per exemple, el paviment del temple que es veu actualment era de l’època dels partsDarrera del palau, en una gran esplanada on hi ha moltes restes que cal restaurar, hi ha una escultura anomenada El lleó de Babilònia. Em va sorprendre molt.

Segons el cartell que hi ha al costat, la van trobar els vilatans, l’any 1776, a les ruïnes del palau nord. Dins de la ciutat hi havia dos palaus, el del sud i el del nord, i més allunyat, el palau d’estiu. També hi diu que aquesta peça pertanyia al museu reial de Nabucodonosor II. En un altre lloc llegeixo que la va descobrir una missió arqueològica alemanya, en el 1876. La que es veu és l’escultura original.

Actualment es creu que, tot i que es va trobar aquí, va ser obra dels hitites, que van viure a la ciutat en el segon mil·lenni aC. En un altre lloc llegeixo que aquesta escultura es va començar en estil neo-hitita, a una ciutat de Siria, i es va dur aquí a Babilònia per acabar-la.

És una escultura de basalt negra, que representa el típic lleó de Mesopotàmia, situat sobre una persona que està estirada. Aquesta escultura pesa uns 7.000 kg, fa 2,6 metres de llarg i prop de 12 metres d’altura.

Una de les coses intrigants és que no té cap; no tinc clar si no es va arribar a acabar o es va trencar, oel van destruir, en algun moment de la història d’aquesta ciutat. 

Per la part de darrera el lleó té una cavitat en la que podria ser una mena de seient on hi hauria hagut una figureta d’Ixtar, la deessa de la fertilitat, l’amor i la guerra.

El lleó de Babilònia és un dels símbols més importants de Babilònia i de Mesopotàmia. Concretament aquesta escultura és un símbol d’Iraq; simbolitza la força del poble babiloni, i apareix en molts emblemes tant oficials com privats.

Aquest lleó era molt popular i la gent quan venia aquí s’hi enfilava per fer-se una fotografia. 

L’any 2007 es va començar a protegir. Primer es va posar un filat espinós o concertina, al voltant, per evitar que la gent s’hi enfilés.

Les aigües subterrànies i la humitat, juntament amb tot el temps que havia estat enfilant-se la gent, van  deteriorar molt la base, amb el que perillava l’estabilitat de l’escultura. Així que en el 2013 es va refer tot el pedestal i suport.

Tot això correspon al palau, no sé si el del nord o el del sud. És per aquí a prop del riu, que es creia que hi havia els jardins suspesos, però que pel que s’hi ha trobat, es pensa que eren magatzems.  

Es poden veure moltes de les inscripcions que deixava Saddam Hussien; la que he posat aquí estava en el palau reial.  L’entrada a la sala del trono estava decorada amb totxanes esmaltades, amb representacions ‘arbres, diuen que palmeres, que simbolitzarien la fertilitat i longevitat, i lleons, símbol de la deessa Ixtar, i que podrien representar la força i el poder del rei.

La ciutat tenia tres muralles, de diferents alçades, sent la més alta l’exterior.

El riu creuava la ciutat i amés hi havia diversos canals al voltant. Des del palau sortia un canal semicircular que permetia sortir sense haver de fer tota la volta pel canal exterior.