13 de maig 2023

Iraq-12. Babilònia, palau de Saddam Hussein.

Des del recinte arqueològic de Babilònia vam anar a peu cap al palau de Saddam Hussein. Pel camí i en arribar allà es té bona vista sobre l'antiga ciutat de Babilònia.

A la vora de l’antiga ciutat de Babilònia, sobre un turó, hi ha un dels palaus de Saddam Hussein. Va triar un bon lloc per construir-s’hi el palau! La vista des d’aquest turó és interessant.

Actualment el palau i els jardins que l’envolten estan molt descuidats. Van robar tot el que hi havia, està ple de pintades....

Abans del 2003, quan es va enderrocar el règim, la gent no es podia apropar fins aquí.

Sembla que el palau es va construir en quatre anys, em sembla que quan l’embargament econòmic que va començar en el 1991. Es diu que Saddam tan sols hi va venir un cop, abans de ser executat en el 2006.

Des del 2003 fins al 2011 aquest palau va estar ocupat per les forces d’Estats Units, que el van convertir en el seu quarter general; per tant en aquest període, la gent tampoc podia visitar-lo.

L’any 2021, per primer cop des del 2003, es va tornar a celebrar el Festival Internacional de Babilonia, que dura cinc dies. Aquest festival, de danses i musica tradicional, es va celebrar per primer cop l’any 1985.

En la dècada del 1980, durant la guerra Iran-Iraq, Saddam Hussein es va començar a obsessionar amb Nabucodonosor II, que havia aconseguit crear un gran imperi, conquerint amplies extensions del territori de l’actual Iran i Israel. Saddam es considerava la reencarnació de Nabucodonosor II i per això va fer reconstruir la ciutat de Babilònia, gastant moltíssims diners. Per poder supervisar les obres va fer construir aquest palau.

Aquí no hi havia cap turó, sinó que hi havia un poblet. El lloc era ideal per vigilar les obres, així que va fer fora a la gent que hi vivia i va fer construir un turó, on hi ubicaria el palau.

He llegit una entrevista que van fer a un home que de nen havia viscut en aquest poble, la tristesa que van sentir. Ara segueix anant a Babilònia, fa de guia i així pot seguir passejant per on havia viscut.

Quan Saddam va envair l’Iran es pensava que en poques setmanes hauria consolidat la seva posició i es convertiria en el líder del pan-arabisme. Va ser un greu error, ja que pocs anys després Iran recuperava el territori i començava l’atac a Iraq.

Per aconseguir el suport a la guerra es va dedicar a engegar grans projectes, immenses construccions, i la reconstrucció de Babilònia. Llegeixo que tot això no era només nacionalista, sinó narcisista. Volia que tothom sabés que era ell qui havia reconstruït l’antiga ciutat. I va fer la reconstrucció idealitzant la història per donar legitimitat al seu règim.

En el palau es poden veure alguns gravats en cal·ligrafia àrab, que es podria pensar que és simbologia religiosa, però en realitat són les inicials de Saddam Hussein. Hi ha representacions d’ell al capdavant dels soldats en la batalla.

En el sostre es poden veure pintats símbols de les antigues civilitzacions, com el lleó de Babilònia i juntament amb aquests símbols, les torres que ell va fer construir a Bagdad.

Quan Saddam va saber que Nabucodonosor havia fet escriure en les totxanes el seu nom i títols, ell no va poder estar-se’n de fer el mateix. En la reconstrucció va imitar al rei babiloni, i en les totxanes hi va fer escriure: “En el regnat del victoriós Saddam Hussein, president de la república, que Déu el guardi, guardià del gran Iraq i el renovador del seu renaixement i constructor de la seva gran civilització, la reconstrucció de la gran ciutat de Babilònia es va fer en el 1987”.

Quan els soldats estatunidencs van ocupar el palau van causar moltes destrosses, tant al jaciment arqueològic. Llegeixo que passaven amb els tancs per les ruïnes.

Pels joves d’avui en dia, poder entrar en aquest palau és motiu de celebració.

 Malgrat que està molt descuidat i deteriorat, passejant per aquí et pots fer una idea de la sumptuositat d’aquest palau.