16 d’octubre 2024

Est de Turquia-52. Llac Van, l'antiga ciutat de Van

Al matí següent vam anar a veure les restes de l’antiga ciutat que van destruir els otomans per conquerir-la. Ja es veia des de dalt del castell que estan reconstruint algunes de les mesquites.

Abans de la destrucció la ciutat estava plena de mesquites, esglésies, mercats, banys, botigues i tenia uns 80.000 habitants. La majoria dels edificis estaven construïts amb maons de fang i les teulades eren planes, també de fang. Per tant, en ser destruïda la superfície de la ciutat va quedar coberta de petits turons i forats allà on hi havia hagut edificis, i després els saquejadors van anar excavant per trobar tresors.

Entrem per una de les portes que està restaurada, la del mig; les altres dues, la porta del port i la de Tabriz no han sobreviscut. 

Hi ha dues mesquites que ja estan restaurades: la Kaya Çelebi i la d’Hüsrev Paixà. Nosaltres visitem aquesta darrera que és la més propera a la porta de l’antiga ciutat.

Hüsrev Paixà va ser el governador otomà que va encarregar la construcció d’aquesta mesquita a Mimar Sinan, un dels millors arquitectes de l’Imperi Otomà. La inscripció fundacional, data en que es va finalitzar la construcció, és del 1567-1568. La mesquita formava part d’un complex que incloïa una madrassa, un orfenat, un caravanserrall, uns banys i una escola elemental. Hüsrev Paixà va morir executat en el 1571, i l’any 1587 es va construir el seu mausoleu.

L’estil arquitectònic combina l’estil típic dels otomans en aquella època, amb ratlles vermelles i blanques, que eren populars als estats àrabs.

Més enllà hi ha l’altre mesquita restaurada que és similar, i es va construir en el segle XVII. Ambdues mesquites van ser greument danyades durant els incendis i els combats de 1915.

Es veuen també les restes d’un gran minaret de totxanes, és el que queda de la Gran mesquita de Van. Aquesta mesquita es devia construir en el segle XII.

 Un altre minaret que es veu, amb decoració vidriada, era de la mesquita del minaret vermell, que va ser construït durant el període turc seljúcida, probablement al segle XIII.

Tot i que Van ha estat governat per diversos regnes i imperis islàmics durant la major part dels últims 1000 anys, gran part de la població era cristiana, i encara hi ha ruïnes d’algunes esglésies. I en els penya-segats diuen que es poden veure creus gravades.














14 d’octubre 2024

Est de Turquia-51. Llac Van. Castell de Van

Un cop a Van vam anar a dinar i després vam anar a veure l’antiga fortalesa.

La ciutat de Van té un clima relativament suau, malgrat trobar-se a 1.720 metres d’altitud, gràcies a la humitat que aporta el llac Van. L’aigua, les planes fèrtils i les defenses naturals han fet d’aquest indret un lloc privilegiat per al creixement de cultures antigues. El castell de Van, construït sobre una enorme cresta de pedra calcària de 1.200 metres de llarg que sobresurt de la plana, ha estat poblat durant tres mil anys.

L’estructura de l’antiga Van es pot veure en aquest dibuix de com era la ciutat en el segle XVII. Una població emmurallada al peu del turó rocós, i el castell, també emmurallat sobre la roca.

L’origen d’aquesta població es remunta al regne d’Urartu, quan van construir aquí la capital, anomenada Tuixpa (Tushpa). Aquest regne va créixer geogràficament i culturalment a principis de l’edat del ferro, gràcies al buit creat pel col·lapse de les altres grans civilitzacions de l’edat del bronze: els hitites i els assiris.

El regne i la cultura urartiana va créixer i va assolir moments de gran esplendor i en el segle IX aC era un important centre urbà. El regne es va ensorrar cap al 590 aC.

A principis del segle II aC, Van va passar a formar part del Regne d’Armènia. Va florir sota el rei armeni Tigranes II, i més tard va ser la capital del regne armeni de Vaspurakan.

La ubicació estratègica de Van el va convertir en un territori cobejat per diversos imperis, inclosos l’Imperi Bizantí, els turcs seljúcides i l’Imperi Otomà. Cadascun d’aquests governants va deixar la seva empremta a la ciutat, contribuint al seu paisatge arquitectònic i cultural divers. La victòria seljúcida a la batalla de Manzikert el 1071 va ser un punt d’inflexió, que va portar a un augment de la presència turca a la regió.

El lloc original de Tuixpa es remunta al 5000 aC i es va establir als peus del turó rocós del castell. Aquí hi havia estructures construïdes amb maons de fang, i al llarg del temps s’anava construint una ciutat sobre les ruïnes de l’anterior.

En el segle IX aC és quan els urartians van començar a fortificar el turó rocós, tallant graons i terrasses a la pedra calcària per establir els fonaments de murs, torres, santuaris, tombes de cambra i estables. Al llarg dels mil·lennis, el castell va anar patint transformacions, modificacions, ampliacions.... en el període otomà encara s’hi van afegir casernes a la part superior de la muntanya.

Amb el pas del temps les tècniques de construcció i la riquesa canviava, per això el que es veu actualment té mescla dels estils de les diferents èpoques d’ocupació. Es poden veure grans blocs de pedra del període inicial, durant el regne d’Urartu, i maçoneria de runa gruixuda i maons de fang de temps posteriors.

La part més antiga és la torre Sardur, construïda en el segle IX aC. El fundador del regne d’Urartu, Sarduri I (840-830 aC) va deixar constància de la fundació de la capital, Tuixpa, i del regne urartià en sis inscripcions repetides en diferents llocs. Si no estic confosa estaven escrites en cuneïforme i suposo que en urartià. 

Abans de pujar cap al castell el que es veu és un exemple de les cases típiques de Van de finals del segle XIX o començaments del XX, abans de que la ciutat fos destruïda.


Hi ha altres inscripcions, tot i que no estan en la zona que vam visitar ja que no són de fàcil accés, i potser no està permès. Una de les més famoses és la que es troba en el cantó sud de la carena, que es veu des de les ruïnes de l’antiga ciutat. Està tallada a la part alta del penya-segat. És la inscripció atribuïda a Xerxes I de Pèrsia, Xerxes el Gran, rei de la Pèrsia aquemènida. És del segle V aC, i és l’única inscripció aquemènida reial que es troba fora de Pèrsia. 

La part persa antiga de la inscripció té més espai i lletres més grans, i lloa Darius el Gran, pare de Xerxes, així com Ahura Mazda, déu principal de la religió zoroastriana.

La inscripció es troba en una part de la paret de roca allisada, a uns 20 metres sobre el sòl, a prop de la fortalesa. La paret va ser tallada pel pare de Xerxes, el rei Darios el Gran, però va deixar la superfície en blanc. La inscripció sobreviu en condicions quasi perfectes i està dividida en tres columnes de 27 línies escrites (d’esquerra a dreta) en persa cuneïforme, elamita i babiloni (accadi).

Va ser des d'aquesta cara sud del monticle del castell que Tamerlà (Timur), conqueridor de gran part de l'Àsia Central i l'Orient Mitjà, va llançar 7.000 dels habitants de la ciutat a la mort en el segle XIV.

A la façana sud del castell s’hi han trobat 8 tombes tallades a la roca; 4 d’elles tenen diverses cambres i són del període d’Urartu. Almenys quatre d’aquestes tombes eren tombes reials, però es pensa en que en totes elles s’hi van enterrar reis urartians.

Situada al vessant nord-est del castell hi ha una terrassa on hi ha dos nínxols, que es va construir durant el regnat del cinquè rei urartià, Sardur II (755-730 aC); aquesta zona era un lloc sagrat on s’hi feien cerimònies religioses.

Al castell hi havia palaus i un temple, així com els espais sagrats a l’aire lliure. També hi havia “l’estable reial” excavat a la roca. Segons les inscripcions que s’han trobat, aquí s’hi guardaven els bous i ovelles que estaven destinats al sacrifici com a ofrena a les deïtats d’Urartu.

Les muralles que es veuen actualment són en bona part de l’època medieval; les muralles antigues es van construir sobre terrasses tallades a la roca. La majoria dels grans blocs dels nivells inferiors de les muralles que han sobreviscut fins als nostres dies pertanyen al període urartià; en períodes posteriors s’hi van anar fent addicions de pedra i tova, fins a l’època otomana.

A dalt de tot del turó hi ha la mesquita de Solimà, Suleyman, que si no estic confosa, s’acabava de restaurar i obrir al públic. És un símbol del domini de l’Imperi Otomà en aquesta regió. El que no tinc clar és si la mesquita es va construir aprofitant alguna estructura del període urartià, En un article del dia de la inauguració després de la restauració parlen de que és d’època urartiana. 







12 d’octubre 2024

Est de Turquia-50. Llac Van, Vanadòkia

Per compensar la decepció de no haver pogut visitar el castell de Hosap ens van dur a Vanadòkia. Em sembla que està prop de Yavuzlar, a uns 20 km de la frontera iraniana, i per això hi ha un parell de controls militars fins arribar-hi; el que vigilen és que no hi hagi pas d’immigrants il·legals.

Vanadòkia està força lluny de Van, uns 100 km, i vam arribar a la ciutat per dinar a les 5 de la tarda, però la visita va valdre molt la pena.

Aquest indret l’anomenen Vanadòkia per les formacions rocoses que hi ha, que recorden les de la Capadòcia, o sigui que seria la Capadòcia de Van. No sé com s’ha d’escriure en català, l’hi he posat l’accent per similitud amb Capadòcia.

Yavuzlar és un poble d’un centenar de cases i és des d’aquí que visitem una mica aquesta zona de les anomenades “xemeneies de fades”. Em sembla que hi ha altres poblacions des d’on es pot accedir a aquestes formacions rocoses.

Vanadòkia es va formar després de l’erupció del volcà Yigit, queem sembla que està prop de Van, la combinació de la lava amb l’aigua i després l’erosió de l’aigua i vent, han creat aquestes formacions rocoses, on hi ha una 17.000 xemeneies en una superfície d’un 20 km2. Em sembla que a 33 km d’aquí hi ha Baskale, que és el centre d’aquestes formacions. Diuen que hi ha túnels i coves. Nosaltres no ho vam veure, només vam tenir temps de passejar una mica per veure les formacions rocoses.

Les primeres fotografies que poso són fetes des del cotxe, a través del vidre, per això tenen un color un tant blavós, que no he aconseguit corregir. De totes formes veig que les que vaig fer quan passejava per allà també tenen un color una mica estrany, o sigui que devia ser la llum i els reflexos en la roca.

No he trobat informació sobre la composició de la roca, no sé si són  carbonats, sulfats o alguna altra sal. Hi ha llocs en que es veu molt blanca i brillant amb el sol.

Em sorprèn, en mirar les fotografies, que no es veu tant blanc com ho recordava. No sé si era efecte de la llum o és un error fotogràfic.