22 de maig 2016

Turkmenistan_12: Mesquita de Geokdepe

Sortim d’Ashgabat seguint la carena muntanyosa de Kopet Dag, direcció nord oest. Primer anem a visitar la mesquita que hi ha en el poble de Geokdepe. Geokdepe vol dir turó verd.

En aquest poble hi ha les restes d’una antiga fortalesa i la mesquita de Saparmyrat Hajy. El nom de la mesquita fa referencia al pelegrinatge que va fer Niyazov a la Meca, del que va tornar amb ajuda financera per part del govern d’Aràbia Saudita. 

En el segle XIX els russos anaven conquerint les diferents poblacions d’Àsia central. L’any 1879 l’exèrcit del tsar va intentar apoderar-se de la fortalesa de Geokdepe sense èxit. No sé si va ser en aquest enfrontament o en altres, els turcmans van capturar milers de soldats russos i els van vendre com esclaus, en els mercats de Khiva i Bujara. 

El gener de 1881 l’exèrcit del tsar, dirigit pel general Mijaíl Skobelev van arribar a les portes de la fortalesa i la van assetjar començant els bombardejos. Molts nòmades de la regió s’havien refugiat allà. 

En començar la batalla, el general rus que dirigia l’operació va ordenar perforar la muralla fent un túnel per poder-la minar; oferia vodka al que ho fes ràpidament. Els hi va costar lo seu però van aconseguir col·locar 2 tones d’explosius i van fer un bon forat a la muralla. Amb l’exèrcit rus a l’interior de la ciutadella la batalla va continuar. Durant tres dies van saquejar la ciutat i massacrar a tothom qui encara seguia amb vida, fos militar o civil.

El general que va dirigir l’operació era Mijaíl Skobelev; els seus soldats l’anomenaven el general blanc, ja que l’hi agradaven els uniformes blancs i també els cavalls d’aquest color. Però també era un sanguinari, diuen que considerava que com més mal fessis a l’enemic, més temps estaries tranquil. 

Amb la caiguda de Geokdepe, els hi va resultar fàcil apoderar-se també d’Akhal teke i d’Ashgabat. Amb això la tribu dels teke estava sota control rus. El tsar Alexandre III va condecorar a Skobelev amb la Creu de Sant Jordi, però les potencies estrangeres, que estaven escandalitzades amb la matança perpetrada en la captura de Geokdepe, van pressionar perquè el retiressin de qualsevol comandament. Sembla que al final va morir enverinat. 

El 12 de gener és quan es commemora a les víctimes de la batalla, a tots els que van morir defensant la llibertat de la seva terra. Em sembla que aquest dia les banderes estan a mitja asta, a les mesquites es fan pregàries i se serveix menjar gratuïtament. 

Durant el període soviètic el lloc on hi va haver la batalla i on va morir la gent era una granja col·lectiva. L’any 1996 en aquest lloc es va construir la mesquita. Aquesta batalla està considerada un dels episodis més dramàtics de la historia del poble turcman. 

Nosaltres només vam visitar la mesquita, no vam veure la fortalesa, que crec que està restaurada. Aquesta va ser la primera gran mesquita que es va construir després del període soviètic. Com totes les altres que vam anar veient, estava buida, però d’alguna forma transmet un cert caliu, que no vaig trobar en la de Dashoguz.