07 d’abril 2024

Moldàvia-2. Chisinau: Memorial de l'Eternitat

L’hotel el teníem molt cèntric, darrera del Parlament, i l’aeroport no està gaire lluny de la ciutat. El vol arribava gairebé a les 9 del vespre, pel que entre una cosa i l’altre quan ens vam haver instal·lat a l’hotel ja era tard. Havíem sopat a l’avió i feia fred i plovia, o sigui que aquella nit no vam sortir.

Al matí següent seguia plovent i fent fred, estàvem a 5 graus, i feia molt de vent. Va estar plovent fins a mitja tarda.

Vam anar a canviar, 1 euro aproximadament 19,5 leis. Vaig calcular uns 20 euros per àpat i al final va resultar menys, oscil·lava entre 10 i 15 euros.

Chisinau va ser fundada a començaments del segle XV com un poble monestir. Va ser capturada pels turcs en el segle XVI i en el 1812 passava a mans dels russos, que la van convertir en el centre de la Bessaràbia.

Entre els anys 1918 i 1940 la ciutat va estar sota control romanès. Després va passar a formar part de la Unió Soviètica.

A finals del segle XIX a Rússia i a Polònia creixia l’antisemitisme i molts jueus es van establir aquí. L’any 1900 hi havia aproximadament un 43% de jueus a Chisinau.

El 6 i 7 d’abril del 1903 hi va haver un violent pogrom contra la població jueva de la ciutat.

El dia 6 d’abril de 1903, es va trobar mort, a uns 40 Km al nord de Chisinau, a un jove cristià de Rússia. Al noi l’havia assassinat un familiar, però un  diari antisemita publicat en rus va insinuar que va ser assassinat pels jueus. Això va ser l’espurna que va iniciar els disturbis i la revolta contra els jueus. 47 jueus van ser assassinats, 592 van resultar ferits, 92 de gravetat, i més de 700 cases van ser saquejades i destruïdes.

Les forces policials o militars no van intervenir per aturar el conflicte fins al tercer dia.

El 19 i 20 d’octubre del 1905 hi va haver un altre pogrom en el que van morir 19 jueus i56 més van resultar ferits. Aquest cop els disturbis van començar com a protestes polítiques contra el tsar, però es van transformar en un atac contra els jueus que es trobaven pel camí. Després del primer pogrom, el del 1903, els jueus s’havien organitzat i tenien els seus grups d’autodefensa; en aquest cas van poder contenir una mica la violència.

A conseqüència d’això molts jueus van marxar de Rússia i de Moldàvia.

El primer que vam anar a veure va ser el Memorial a les víctimes de la Segona Guerra Mundial. És el Memorial de l’Eternitat. En època soviètica es coneixia com el memorial de la Victòria.

Aquest conjunt monumental és de l’any 1975, i es va construir en homenatge als soldats soviètics que van morir en la Gran Guerra Patriòtica. El monument es va restaurar l’any 2006.

Hi ha una piràmide formada per cinc fusells, diuen que d’estils diferents, de 25 metres d'alçada. Cada arma representa un any de guerra, i estan abaixades, en senyal de pau. A la base hi ha una estrella de cinc puntes amb la flama eterna al centre.

Hi ha sis esteles de pedra representen algunes de les fites de la Segona Guerra Mundial, inclouen els primers dies de la guerra i el final amb la Gran Victòria.

Hi ha també una estela amb els noms dels soldats morts heroicament en les batalles d’alliberament de Moldàvia i Chisinau dels ocupants nazis. 

Mentre ho visitàvem estava diluviant, pel que les fotografies no són massa bones.