11 d’abril 2024

Moldàvia-6. Chisinau: arc de triomf i catedral

Després vam anar cap al centre a dinar, al restaurant la Placinte. Un lloc molt agradable i on es menja molt be. Vaig compartir una mena de tartaleta de formatge i després vaig prendre uns raviolis farcits de patata amb salsa de xampinyons. De beguda aigua i una copa de vi moldau. En total em va sortir per uns 8 euros.  

Una cosa que ens han explicat i m’ha xocat és que els pares paguen un sobresou als mestres per evitar que pleguin. M’explico. El sou dels professors és molt baix, i quan un mestre els hi agrada per evitar que es busquin una altra feina els hi paguen un extra. Això passa a Chisinau, en altres llocs més petits els pares paguen pel material escolar. L’escola és gratuïta.

La nostra guia ens explicava que la majoria de gent necessita tenir dues feines per poder sobreviure, ella mateixa compaginava dues feines.

Quan passeges per la ciutat veus molts contrastos entre edificis. N’hi ha de molt moderns, i altres baixets, de dos pisos, que són els que s’han conservat d’abans de la Segona Guerra Mundial. Alguns d’aquests edificis antics valdria la pena restaurar-los, perquè eren bonics, però és car; els propietaris no els poden enderrocar i en molts casos deixen que es vagin deteriorant i que s’ensorrin sols per poder construir de nou.

La visita de la tarda a peu no va ser massa agradable ja que continuava plovent i amb molt de vent que girava el paraigües.

Comencem la ruta per una de les arteries principals de la ciutat, el carrer de Esteve III.  La ciutat té molts espais verds, un d’ells són els jardins on hi ha la catedral i al davant hi ha l’arc de triomf.

L'Arc de Triomf es va construir l'any 1840 per commemorar la victòria de l'Imperi Rus sobre l'Imperi Otomà, durant la guerra russo-turca, 1828–1829.

Fins a l’any 2011 en el  segons nivell, hi havia una gran campana, de gairebé 6.400 Kg. Es va fabricar amb el coure dels canons que havien anat capturant als otomans. Inicialment aquesta campana tenia que anar al campanar d’espadanya de la catedral, però va quedar massa gran i no hi cabia, així que es va instal·lar en aquest arc, que llegeixo que es va dissenyar expressament per col·locar-hi la campana.

Abans s’anomenava Les Portes Santes de Chisinau i en l’època soviètica, Arc de la Victòria de Chisinau. És l’únic arc de triomf que hi ha a la ciutat.

Aquest arc té dos nivells i un total de 13 metres d’altura. Hi ha quatre columnes encastades i els seus capitells imiten l’estil corinti, i tenen detalls decoratius de ceràmica. El nivell superior està decorat en estil classicista. En una de les façanes hi ha un rellotge mecànic. El primer rellotge s’hi va instal·lar l’any 1842 i es va portar expressament des d’Odessa. Al cap de set anys, una forta ventada va fer saltar l’esfera del rellotge, però no es va arreglar. 

L’any 1881 el mecanisme del rellotge va deixar de funcionar i llavors sí que es va substituir l’aparell. El nou rellotge es va dur d’Àustria i va estar en funcionament fins a l’any 1941, quan va patir els bombardejos durant la Segona Guerra Mundial.

L’any 1945 es van col·locar a les parets de l’arc unes plaques amb els noms dels combatents de l’exèrcit soviètic i dels ciutadans moldaus que van lluitar a Bessaràbia durant la guerra; posteriorment van rebre la distinció d’herois de la Unió Soviètica. Aquestes plaques es van retirar després de la independència, l’any 1991.

A tocar de l’arc de triomf comencen els jardins on es troba la catedral i el campanar. 

La catedral de la Nativitat de Crist és la catedral principal de l'Església Ortodoxa Moldava. Es va construir en la dècada de 1830 amb un disseny neoclàssic.

Va ser bombardejada durant la Segona Guerra Mundial i els comunistes locals van destruir el campanar l’any 1962. El nou campanar és de l’any 1997. Com ja havia comentat, durant l’època soviètica la catedral es va fer servir com a sala d’exposicions.

Em sorprèn una mica la senzillesa de la façana, que tan sols té sis columnes dòriques a l’entrada. Al llarg del temps ha patit molts atacs i s’hi ha hagut de fer moltes restauracions, amb diversos canvis de forma. La cúpula de zinc que hi ha actualment, i la creu a la part superior són afegits de l’any 1997, construïts sobre l'estructura anterior.

Durant el període soviètic l’interior es va pintar de blanc; actualment torna aestar coberta de frescos de temàtica ortodoxa. La reobertura de la catedral al culte es va fer el 25 d’agost de 1996.

A l’interior hi ha tres altars, el central dedicat a la Nativitat de Crist, i els dos laterals, el de l’esquerra està dedicat a Sant Joan el nou i el de la dreta a Sant Nicolau màrtir. Hi ha un sant romanès del segle XIV al que anomenen Sant Joan el Nou de Suceava. Suposo que és aquest.

La primera estació de radio de Chisinau, Radio Bessaràbia, es va inaugurar el 8 d’octubre de 1939, retransmetent la litúrgia des d’aquesta catedral.

La catedral va patir desperfectes amb el terratrèmol del 1940 i després durant la Segona Guerra Mundial; es va reconstruir en el 1956, però ja amb variacions respecte a la forma original.

En un extrem de la plaça hi ha aquest monument, que em van dir que estava dedicat als que van lluitar per la defensa de la llengua. No em va quedar massa clar qui eren així que h buscat una mica.

El campanar original, separat de la catedral, es va construir al mateix temps. Està a 40 metres de la catedral.

Està dedicat a Simeon Murafa, Alexei Mateevici i Andrei Hodorogea. Llegeixo que en aquesta mateixa plaça hi va haver, entre el 1933 i el 1940, un monument dedicat a aquests tres personatges, que van morir a l’agost del 1917.

El 20 d’agost del 1917 uns 200 soldats, amb líders bolxevics van capturar i assassinar a dos destacats líders moldaus, Andrei Hodorogea i Simeon Murafa, aquí a Chisinau.

El 17 de juliol de 1917 Alexei Mateevici va escriure el poema “Limba noastră”, en català seria “La nostra llengua” que és actualment l’himne nacional de la República de Moldàvia. Al cap d’un mes, el 24 d’agost, moria de tifus.

Després de l’ocupació soviètica el monument va ser destruït, en el 1940.

Simeon Gheorghevici Murafa (1887–1917) va ser un polític de Bessaràbia, en la Rússia imperial. Era també publicista, compositor i em sembla que cantant. Va ser un dels principals activistes en la defensa de l'emancipació ètnica romanesa a Bessaràbia. L’any 1914 es va associar amb el nucli revolucionari del moviment nacionalista romanès, al qual representava com a director del diari Cuvânt Moldovenesc.

Va ser oficial de l’exèrcit de l’Imperi Rus, durant la Primera Guerra Mundial, i des d’aquesta posició va avançar en el nacionalisme romanès. A començaments del 1917, va ajudar a la formació del Partit Nacional Moldau, ajudant a organitzar les seves cèl·lules a Bessaràbia i Odessa. Va ser assassinat quan en la festa d’un amic va ser reconegut per un grup de soldats revolucionaris, que el consideraven un enemic polític. El seu llegat és honrat tant a Romania com a Moldàvia.

Andrei Hodorogea (1878-1917, era enginyer i va ser també un polític de Bessaràbia. Era defensor de la causa nacional i en el 1917 va entrar al Partit Nacional Moldau.

Entrem a la catedral i com en totes les esglésies ortodoxes les dones ens hem de tapar el cabell; no sembla obligatori, però ens ho recomanen.