13 d’abril 2024

Moldàvia-10. Chisinau: parc "Valea Morilor" (vall dels molins)

En aquest viatge cada matí la sortida era a les 10 h, o sigui que tenia temps de veure alguna cosa després d’esmorzar.

Havia vist al plànol que no massa lluny de l’hotel hi havia un gran llac, en el parc “Valea Morilor”. O sigui que després d’esmorzar vaig anar cap allà. 

Era fàcil d’arribar-hi ja que si continuava pel carrer de l’hotel arribava gairebé fins allà. Però era gairebé, ja que arriba un moment en que s’acaba el carrer i has de tirar amunt o avall per poder creuar la renglera d’edificis.

Fent una mica de volta vaig arribar fins al parc i el llac; el seu nom, “Valea Morilor” és en romanès, en català seria Vall dels Molins.

Hi havia molta gent fent esport, passejant gossos...hi havia un grup de nois entrenant: entre dos feien la cadireta i en portaven a un a sobre, el que em va semblar més dur és que ho feien pujant les escales, que eren força empinades. 

Gairebé a l’entrada del parc, a la part alta, el llac està a la part baixa del parc, hi ha una escultura en bronze amb dues figures, home i dona, en la que s’hi pot llegir que són Doina i Ion. Era el matrimoni Aldea-Teodorovici. Si no estic confosa Doina era la dona i Ion l’home.

Aquest matrimoni, Doina i Ion Aldea-Teodorovici formaven un duo musical moldau, que va desaparèixer l’any 1992 quan tots dos van morir en un accident de trànsit.   

El monument és un homenatge tant pel seu talent artístic com per la seva lluita pel renaixement dels valors nacionals. Aquesta parella va ser un símbol de la lluita per la independència.

Es van casar l’any 1981, al cap d’un anys van tenir un fill i Doina va començar a interpretar musica pop, en col·laboració amb el seu marit. Doina va ser professora de literatura estrangera, cantant i ballarina, i Ion era compositor i cantant. Van escriure més de 300 cançons.

La parella va tenir un paper important en el món cultural i patriòtic moldau, van participar activament en esdeveniments que van marcar el renaixement nacional del país. Les seves cançons eren de temàtiques patriòtiques i es van convertir en un símbol de Moldàvia. Al maig de 1992, van actuar, juntament amb alguns poetes de renoms, davant dels soldats durant el conflicte de Transnístria. 

Més tard, aquell mateix any, Doina rebia el títol d’artista distingida de la República de Moldàvia per les seves contribucions al patrimoni cultural de la nació.

Van morir a l’octubre d’aquell mateix any, en un accident de cotxe en plena nit. Ella estava embarassada d’una nena.

El fill que havia quedat orfe tenia 10 anys, i va continuar amb el llegat musical dels seus pares.

Aquest parc és un dels més grans i diuen que dels més bonics de la ciutat. Al mig del parc hi ha el llac que du el mateix nom, i que es troba al fons de la vall.

Es va construir per iniciativa de Leonid Bréjnev, en la dècada de 1950, i en aquell moment es va anomenar “Parc Central de la Cultura i el Descans de la Comuna Leninista”.

Una de les zones més destacades del parc és l’escalinata de les cascades, que té 218 graons. Es va restaurar l’any 2016 ja que després del període soviètic estava molt feta malbé. Per la seva restauració va caldre consultar fotografies antigues i esbossos, per reproduir la decoració i escultures que hi havia originalment. La gent de Chissinau que tenia fotografies antigues del parc també van aportar-les per poder tenir el màxim de detalls.