13 d’abril 2024

Moldàvia-9. Més sobre Chisinau.

Després de la visita guiada per la ciutat uns quants vam anar a prendre una xocolata calenta en una de les bombolles que hi ha per la ciutat. Com que fa fred i plou sovint, en lloc de terrasses tenen unes bombolles transparents. És com si estiguessis al carrer però estàs calent i no et mulles.

Havia parat de ploure i com que havíem entrat ja en calor, vam continuar passejant. Aquest cop vam anar per la mateixa avinguda, la d’Esteve el Gran, però en sentit contrari, cap a l’entrada de la ciutat.

Passem per davant del Teatre Nacional d’Opera i Ballet Maria Biesu. Aquest teatre es va construir durant el període soviètic. És un dels principals teatres d’òpera i ballet de l’Europa de l’Est. L’any 2012 se l’hi va donar el nom de la cantant d’òpera moldava Maria Biesu.

Per tot arreu es veu el contrast entre edificis nous i els antics. Em criden l’atenció els antics que han sobreviscut a la guerra i al pas del temps. Un d’ells és aquest que encara conserva el rètol de que va ser en un altre temps el Museu Nacional d’Art. També he trobat que era una vila urbana de Vladimir Hertz o Hertza o Herz, ho he trobat escrit de diferents formes.

Era la casa que tenia a la ciutat el Conseller titular Vladimir Herz; es va construir l’any 1903, se suposa que va ser obra de l'arquitecte austríac Heinrich Lonsky. En la seva època l’interior tenia una rica decoració.

La casa es va construir en uns terrenys que pertanyien al terratinent Jorg Ballsh, que era propietari de l'orfenat que hi havia en aquest lloc.

De fet són dos edificis, l’altra era la casa de Kligman i és d’estil neoclàssic. Per això sovint es menciona aquest edifici com la casa de Hertz i Kligman.

La casa de Kligman se la va fer construir, l’any 1898, l’advocat Moses Kligman, en el lloc on hi havia una casa més senzilla.  El nou edifici era elegant, amb una façana asimètrica i l’entrada decorada amb columnes. Poc després, en el lloc de l’orfenat es va construir la casa Hertz.

Durant el període soviètic es van unir els dos edificis per medi d’una galeria.

Més o menys al davant hi ha l’església ortodoxa de la Transfiguració.

Aquí s’hi va construir un centre educatiu per nois, entre el 1892-1893. Aquesta institució tenia dret a tenir la seva pròpia capella, i es va construir una església d’estil rus bizantí. Va ser consagrada l’any 1902.

Llegeixo sorpresa que a l’abril del 1962 es va convertir en un planetari i un centre d’astronomia. Més tard va recuperar la seva funció d’església ortodoxa.

Durant la Primera Guerra Mundial, a l’hivern del 1916-17  en aquest centre educatiu hi havia una caserna militar, amb subministraments per l’exèrcit. Era una època en la que era obligatòria la formació prèvia dels estudiants abans del seu reclutament. Hi havia els escamots de treball formats per estudiants voluntaris, que ajudaven a les famílies dels que havien anat al front; per exemple els ajudaven en les feines del camp, com ara la verema.

L’any 1917 aquí hi va haver un hospital quirúrgic, suposo que es refereixen a un hospital equipat amb quiròfans. Durant aquest temps esl estudiants els van traslladar a altres centres.

A finals del 1918 va recuperar la seva funció de centre educatiu. A l’octubre del 1919 el centre va ser nacionalitzat i les hores de classe de romanès van augmentar, de 38 a 48 hores per setmana, i el rus va passar a ser opcional. 

Més tard, aquesta institució educativa va quedar en mans del Comitè Central del Partit.

El fort terratrèmol del novembre del 1940 va destruir parcialment aquest centre educatiu, que es va restaurar, però els bombardejos de la Segona Guerra Mundial, l’any 1941 van deixar-lo ja irrecuperable, i es va enderrocar. En el seu lloc es va construir un edifici on s’hi va ubicar la branca local del KGB.

Tornem enrere per parlar de l’església. L’any 1899, Constantin Namestnic, va oferir-se a fer una donació per construir l’església separada del centre educatiu, amb la condició de que dugués el nom dels sants Constantí i Hel·lena. També va deixar instruccions perquè s’hi construís una cripta per la seva família.

L’església es va consagrar al maig del 1902. I 60 anys més tard es va convertir en un centre per promoure el coneixement en astronomia i ciències de la terra. Un incendi l’any 1990 va fer que es tanqués el planetari. I actualment torna a ser una església.

L’any 1961 Iuri Gagarin, va ser el primer home que va viatjar a l’espai exterior, la seva nau va completar una volta sencera a la terra. La gesta d’aquest cosmonauta rus va fer que per tota la Unió Soviètica es construïssin planetaris. En l’època que estava prohibit dedicar les esglésies al culte, l’estructura de moltes d’elles, amb cúpules, com aquesta de la Transfiguració, eren idònies per convertir-les en planetaris. Des del 1962 fins al 1990 va ser un planetari.

L’incendi que hi va haver l’any 1990 va fer malbé molt del material i va tancar definitivament com a tal a l’octubre del 1991.

Després del període soviètic es va reformar i és la que es veu actualment.

El següent edifici que em crida l’atenció és de la Universitat Tècnica de Moldàvia, la Facultat d’Electrònica i Telecomunicacions.

Més enllà hi ha el monument al metropolità Petru Movile és de l’any 1996.

Petru era un dels fills del líder moldau Simion Movile; Simion Movile va ser príncep de Valàquia en dos períodes, entre 1600 i 1602, i príncep de Moldàvia entre 1606 i 1607.

Petru Movile va esdevenir metropolità de Kíiv, quan tenia 31 anys; va ocupar el càrrec des del 1633 fins al 1647. Més tard va escriure el Catecisme Ortodox. L’any 1995, el Sínode de l'Església Ortodoxa Ucraïnesa, el va classificar entre els sants.

De tornada cap a l’hotel passem per davant de l’ambaixada russa. Feia pocs dies que hi havia hagut l’atemptat islamista en un centre comercial de Moscou, al Crocus City Hall. 

Aquella nit vam anar a sopar al Teatre Gastronòmic que hi havia molt a prop de l’hotel i del parc. Hi ha una sala central amb taules i al voltant els llocs on demanes el menjar, i un altra on serveixen les begudes alcohòliques. Hi havia diferents estils de cuina, georgiana, àrab, japonesa, d’hamburgueses.... El pis de dalt era un altre nivell, restaurants d’ostres. Jo vaig optar per prendre sushi.