07 d’abril 2024

Moldàvia-4. Chisinau: monestir de Cifluea

El monestir de Ciuflea també s’anomena Església del Sant Gran Màrtir Teodor Tirón. És un monestir de monges.

En l’època soviètica, des de començaments de la dècada de 1960 mi fins a finals de la dècada de 1980, aquesta era l’única església ortodoxa de Chisinau on s’hi feien cerimònies religioses.

En el moment de la seva construcció quedava a l’extrem de la ciutat, gairebé a les afores. Aquesta església la van fer construir els germans Ciufli, Teodor (1796-1854) i Anastasie (1801-1870), en el 1854-1858.

Està construït en pedra blanca; a Chisinau se la coneixia com la ciutat blanca, ja que els seus edificis estaven construïts en pedra calcària blanca. D’aquest monestir destaquen les nou cúpules daurades.

L’any 1962 aquesta església es va convertir en Catedral Episcopal. I aquest mateix any es van començar les obres de restauració. Amb el temps s’han anat portant cap aquí moltes icones considerades miraculoses i relíquies de sants.

El monestir està dedicat a Sant Teodor d’Amasea, i el va finançar el seu germà Anastasie Ciuflea, per respectar la darrera voluntat de Teodor. Els germans Ciuflea eren comerciants aromanesos que van emigrar de Macedònia a Bessaràbia l’any 1821. Anastasie va tenir l’autorització per començar la construcció de l’església dedicada al seu germà l’any 1854, i va ser consagrada el 6 de juny de 1858.

Aquí hi ha les restes dels dos germans, Anastasie va morir 11 anys més tard que Teodor.

L’any 1962 es van tancar moltes de les esglésies de la RSS Moldava o be es van emprar amb altres finalitats. Per exemple, la catedral es va convertir en un espai per exposicions. En tancar la catedral el cap de l’església moldava es va traslladar a aquest monestir que va adquirir l’estatus de catedral i se l’hi va donar el nom del seu benefactor, Anastasie Ciuflea.

L’any 2002 desintegrada ja la Unió Soviètica, es va convertir en monestir.

Sant Teodor, Teodor d’Amasea, o Teodor Tiron, és un sant cristià i gran màrtir, molt venerat per l’església ortodoxa i també per la catòlica.

Segons la llegenda, va ser un legionari de l'exèrcit romà que va patir martiri per immolació a Amasea al Pont Gàlata (moderna Amasya, Turquia) durant la Gran Persecució sota Dioclecià a principis del segle IV.

Va començar a ser venerat a finals del segle IV esdevenint un destacat sant guerrer, que durant l’edat mitjana va fer sorgir un munt de llegendes i relats de batalles contra dracs.

En mosaics i icones sovint se’l representa vestit de militar; també se’l pot veure muntat a cavall i a vegades matant un drac. Molts cops està acompanyat per Sant Jordi. Se’l representa amb cabells negres gruixuts i una barba punxeguda.

Sant Toeodor Tiron és el patró de Venècia i hi ha una relíquia seva a l’església de Sant Salvador.

Quan vam entrar a l’església en un racó estaven beneint aliments i fent una cerimònia per algun difunt.

Les pintures murals estan força malmeses. Una d’elles representa al rei Esteve III, que va ser el més important del principat de Moldàvia. Era un home de pau, i és el que va pactar amb els otomans que no poguessin tenir negocis o propietats si no era conjuntament amb un moldau, i també la prohibició per construir mesquites o centres de culte d’altres religions.