07 d’abril 2024

Moldàvia-3. Chisinau: esglèsia de fusta d'Hiriseni.

L’església de fusta de la Dormició de Maria d’Hiriseni és un edifici religiós construït l’any 1642. Actualment es conserva com a museu a Chisinau.

Es va construir l’any 1642 per la gent d’Hiriseni; inicialment estava ubicada al monestir de Hîrjauca, al nord de Chisinau, i després la van reubicar a la població d’Hiriseni, prop del cementiri. L’any 1928 es va construir una nova església en pedra. Tot i que tenien la nova església, la gent seguia visitant l’església de fusta.

A començaments del segle XXI l’edifici estava en molt mal estat, no tenia sostre i les parets de fusta estaven molt fetes malbé per la pluja i la neu. El museu etnogràfic de Chisinau va negociar amb la gent de Hiriseni el trasllat a la capital.

L’any 2009 es va traslladar, peça a peça, i es va començar la seva restauració. Es van conservar el màxim d’elements possibles. El sostre es va haver de fer de nou. Com que estava feta en fusta sense cap mena de producte per unir les peces, es va poder desmuntar i tornar a muntar. No s’havien fet servir claus tampoc. Si no estic confosa, per la restauració es van fer servir algunes peces d’altres esglésies de fusta.

Es va santificar a la tardor del 2011. Aquesta església és el monument religiós més antic de Moldàvia. Em sembla que tan sols es conserven dues esglésies de fusta.

L’església estava tancada i tan sols  vam poder veure-la per fora. És curiosa la forma de la teulada, i els encaixos i el treball de la fusta.