14 de maig 2021

Perpinyà_4: claustre-cementiri de Sant Joan

Molt ala vora de la catedral hi ha el claustre-cementiri de Sant Joan. És el claustre funerari més gran i més antic que s’ha conservat als Països Catalans i l’únic que hi ha a França.

La seva construcció data de començaments del segle XIV. Constava de quatre galeries amb pòrtics en marbre on hi havia els panteons de les famílies riques de la ciutat. En tots ells s’hi podia veure l’escut d’armes familiar. Les galeries del claustre tenien una coberta de fusta sostinguda per columnes amb capitells esculpits.

L’any 1321 es va excavar un ossari per la gent que no es podia pagar un nínxol. Durant la revolució francesa es va cedir a l’exèrcit que el va fer servir de dipòsit i quadres. Abans de cedir-lo ja estava en forces males condicions.

L’any 1825 es va tirar a terra una de les galeries per construir un seminari. L’any 1907 en el que havia sigut el seminari s’hi va instal·lar la gendarmeria.

Al fons del claustre hi ha una petita capella, la capella funerària, o funerària, com se la coneixia, que es va construir també en el segle XIV. En el segle XV la van convertir en sala capitular, on es reunien els canonges i el bisbe, que, malgrat que la seu del bisbat estava a Elna, la majoria vivien Perpinyà.

L’any 1993 es van iniciar les obres de restauració de la funeraria. Diuen que val molt la pena veure els vitralls. Quan jo vaig anar-hi aquest edifici estava tancat.

És un espai molt ampli i molt tranquil. Vaig entrar-hi sense saber gairebé què era, ja que estava plovent i vaig tenir una agradable sorpresa. No es podia entrar a la funerària, però en passejar per la part porticada, a recer de la pluja, es poden veure algunes de les decoracions dels panteons.