17 de maig 2021

Perpinyà_9

Església de Sant Mateu

El barri que hi ha proper al Palau és el barri de Sant Mateu, que es troba al peu del turó. 

Hi ha constància escrita de la presència dels Templers a la ciutat des de l’any 1209, ara be va ser a partir de l’any 1139 que van començar a tenir un nombre significatiu de propietats a la ciutat; aconseguien donacions dels nobles. Va ser la comanda més important de la Catalunya Nord. Un dels seus interessos era el control dels molins que hi havia a la vora de la ciutat, però participaven tant de l’activitat mercantil com de la política. La creació de la parròquia de Sant Mateu, en el segle XIII, és obra d’ells.

La primera església que es va construir de seguida va quedar petita i es va haver d’ampliar i després es va construir de nou i va obrir-se als fidels l’any 1509. Però aquesta església també va ser enderrocada, juntament amb les cases del voltant, l’any 1639 per deixar espai per construir la ciutadella. Es va construir un altre cop i es va acabar en el 1677.

L’església tenia un orgue que havia quedat destruït en el 1478, pel que l’any 1683 se’n va construir un altre de molt més gran.
La decoració actual és del segle XIX. Aquesta església és famosa per que en una de les capelles s’hi conserven quatre espines de la corona de Crist. Aquesta relíquia l’havia adquirit Sant Lluis, el rei Lluis IX de França, i la va llegar al seu fill Felip III l’ardit, que va morir a Perpinyà l’any 1285.

Residència dels cònsols

Arribant ja al barri antic, hi ha la residencia dels consols, un edifici del 1318 i ampliada en els segles posteriors, XVI i XVII. Al centre del pati hi ha l’escultura d’Aristides Maillol, la Mediterrània.

Casa Xanxo

Vaig estar passejant pel barri antic buscant alguns dels edificis emblemàtics, que teòricament es poden visitar, però no vaig tenir massa èxit ja que molts estaven tancats. Un d’ells era la casa Xanxo, que em va saber molt de greu no veure.

Aquest edifici el va fer construir Bernat Xanxo l’any 1508. Aquest home era un ric comerciant de teles. Era una gran casa senyorial, amb la zona residencial, en estil gòtic, i uns magatzems i una cava on guardar la mercaderia. Tenia també una sala per recepcions.