23 de maig 2021

Perpinyà_14: Avinguda Maillol i Parc de Bir Hakeim

L’avinguda Maillol és un passeig per vianants molt agradable. Es va construir en el 1810, a l’exterior de la muralla, i estava flanquejat per plataners i castanyers, per això se la coneix també com l’avinguda dels plataners o dels castanyers.  Era un lloc emblemàtic de la ciutat, punt de trobada dels seus habitants. L’any 1905 a banda hi banda del passeig hi havia cafeteries, venedors de gelats i paradetes diverses. Es va convertir en el barri elegant pel lleure.

L’any 1955 es van treure els plataners i castanyers. Una remodelació posterior, en el 2007 l’hi va donar el nom actual d’avinguda Maillol. D’aquesta època són l’escultura en homenatge a Pau Casals, de Miquel Paredes, i l’estiu sense braços d’Aristide Maillol. 

Més enllà hi ha la font flors d’acer, dedicada a Maillol, que es va inaugurar en el 2011.

Quan jo vaig ser-hi hi havia un mercat de brocanters, alguna parada de llibres vells, alternant amb terrasses que anaven obrint, preparant-se per l’hora del migdia de major afluència.


Al final del passeig hi ha el palau de congressos i és on comença el jardí Bir Hakeim.

A l’entrada hi ha el monument als perpinyanesos morts en la guerra del 1914-18. És una obra de Gustave Violet del 1924.

És un parc molt tranquil, no hi ha més de 5 o 10 persones. Hi ha forces racons ombrívols que son d’agrair a l’estiu.

Es troba ubicat on hi havia hagut el fossar de les muralles.  En aquest parc hi ha el plataner més antic i un ginkgo de 30 metres d’alçada i un parell de palmeres centenàries. 

De tornada, anant pel passeig Wilson es poden veure diferents palauets de començaments del segle XX. 

Són cases senyorials, que em recorden una mica les del passeig de gràcia. Era el barri dela burgesia perpinyanesa.