18 de setembre 2024

Est de Turquia-40. Tur Abdin: Baristepe, monestir de Mor Yakup

Uns deu quilòmetres al nord de Midyat hi ha un altre monestir siríac ortodox, el de Mor Yakup o de Sant Jacob. Es troba en el poble de Barsitepe o Salah, en siríac; Baristepe o Beristepe, ho he trobat escrit de les dues formes, significa “turó de la pau”.

Aquest monestir es va construir durant el període bizantí, en el segle VI i després es va reconstruir en el segle VIII. Es pensa que el va fundar Mor Yakub (Sant Jacob) en el lloc on va ser martiritzat el monjo egipci Mor Barshabo i els seus deixebles. Quan va morir Yakub, el fundador, l’any 421, el monestir va viure un període de creixement.

De Mor Barshabo o Hadbashabo n’havia parlat a l’església fortalesa de Gülgöze.

En l’obra que parla de la vida de Mor Yakub es suggereix que el monestir s’havia construït sobre les restes d’un temple zoroastrià. Ara be, diuen que caldria fer una investigació arqueològica per descobrir si realment és així o les restes més antigues corresponen al monestir original del segle VI.

La restauració del segle VIII s’hauria finançat amb donacions dels habitants de la contrada, com es dedueix d’una inscripció de l’any 753; en aquesta inscripció hi consta el nom de 25 persones siríaques i al costat la quantitat aportada per les obres.

En el segle XIV, després de la secessió del Patriarcat d’Antioquia i la creació del Patriarcat de Tur Abdin, aquest monestir va ser la seu oficial del nou Patriarcat; ho va ser des del 1364 fins al 1839.

Més tard, entre el 1916 i el 1965 va quedar abandonat. Després es va restaurar per allotjar de nou a una comunitat monàstica. Ara be, el monestir actual és molt més petit que l’original.

En un extrem del pati hi ha les tombes de Mor Yakub i altres figures rellevants de l'església primitiva.

Al turó nord de la vall hi ha diverses cel·les tallades a la paret de roca, cadascuna de les quals conté un banc poc profund excavat a la roca.

El campanar es va afegir en el segle XX i actualment és un tret distintiu en aquesta regió de Tur Abdin.

A l'oest de l'antic complex hi ha construccions noves, com la casa d’hostes. És una estructura en pedra que es va construir amb l’objectiu d’allotjar a peregrins i visitants que fessin turisme religiós per la regió. En aquell moment però no van aconseguir el permís per què funciones com a tal i es va fer servir de magatzem. No sé actualment com està aquest tema.

Un tret característic de tots aquests monestirs que veiem a Tur Abdin és la coberta de volta de maó; és un element típic de l’arquitectura local que es va desenvolupar al llarg del segle VIII. Diuen que la d’aquest monestir és la millor de les que han sobreviscut. Els maons estan col·locats en diagonal i hi ha teules de mig cilindre com a decoració. Està dividida en tres compartiments per dos arcs transversals de pedra pintats amb aspecte de maó; es pensa que potser l’original del segle VI era tota de pedra i que posteriorment es va substituir per la de maó.








Si no estic confosa aquesta és la zona que podria correspondre al monestir del segle VI o be al temple pagà anterior.