26 de setembre 2024

Est de Turquia-42. Llac Van, Tatvan

Des de Hasankeyf anem direcció nord-est cap al llac Van. Als dos extrems del llac hi ha les ciutats més grans: Tatvan i Van. Comencem anant a Tatvan.

El paisatge fins aquí va canviant. Parem a menjar alguna cosa en una àrea de servei; és curiós veure l’ambient. El clima també va canviant.

El llac Van és el llac més gran de Turquia. Està situat a l'altiplà d'Armènia, està envoltat per altes muntanyes al sud, altiplans i muntanyes a l'est, i volcans a l'oest. Es troba prop de la frontera iraniana i té característiques comunes, com la salinitat, amb el Llac Urmia, que està a l’altra banda de la frontera, a l’Iran.

És d’origen volcànic, té 120 km de llarg, 80 km d'amplada i 171 m de profunditat de mitjana, sent la màxima de 451. Es troba a una altitud de 1.640 m.

Juntament amb el llac Sevan i el llac Urmia, és un dels tres grans llacs de l'antic regne d'Armènia, anomenat el “mar d'Armènia”. És un llac alcalí i salat, és el llac alcalí més gran de la Terra, i rep l'aigua de molts petits rierols que baixen de les muntanyes circumdants.

La seva aigua és molt bàsica, té un pH entre 9,6 i 10 i també és força salada, amb una salinitat de 23 g per kg. Una de les sals predominants és el carbonat de sodi; les sals s'extreuen per evaporació i s'utilitzen com a detergents. L’elevada salinitat fa que difícilment es congeli la seva superfície durant l'hivern. El pH i la salinitat de l’aigua fan que no sigui potable ni sigui apta per al reg.

Durant molt de temps s’havia pensat que el darekh era l'únic peix capaç de viure en aquestes aigües salobres, ara bé l’any 2018 se’n va descobrir un altre.

El llac Van és un dels llacs sagrats del poble armeni. David de Sasún és l’heroi del poema èpic nacional armeni “Els temeraris de Sasún”; segons la llegenda la seva mare va quedar embarassada d’ell després de beure tres glops d'aigua del llac.

El nivell de l'aigua ha canviat molt al llarg dels segles, a causa del canvi climàtic, les erupcions volcàniques i l'activitat tectònica. A la riba sud hi ha terrasses a 110 metres per sobre del nivell actual del llac i rastres d'erosió de la pedra que indiquen que el nivell de l'aigua antigament era més alt que l’actual.

L’estudi dels sediments permet estudiar el  canvi climàtic que s’ha produït en aquesta zona. Aquest llac té un dels dipòsits més grans del món de microbialits vius; els microbialits són sediments que tenen una part inorgànica, en aquest cas majoritàriament carbonats, i una part orgànica, microorganismes. Són els microorganismes els que fan precipitar les sals carbonatades.

En el segle X la península d’Anatòlia va començar a patir sequera i això va fer baixar significativament el nivell de l’aigua del llac.

En el plistocè la colada de lava del volcà Nemrud, va bloquejar la sortida del llac per la banda occidental. Actualment aquest volcà està inactiu.

El llac té quatre illes: Gadir (al nord), Çarpanak (a l'est) i Akdamar Adası i Atrek (al sud).

Actualment, la zona al voltant del llac Van està poblada principalment per kurds, armenis i una minoria de turcs.

En aquest mapa he indicat els quatre llocs que vam visitar al voltant del llac.

Aquest llac va ser el centre del Regne d'Urartu, entre els segles XI i VII aC. La capital d’aquest regne, Tuixpa, es trobava aproximadament on ara hi ha la ciutat de Van.

L’any 2016 uns submarinistes van descobrir a uns 10 metres de profunditat, a la ciutat d'Adilcevaz, que es troba a la riba nord del llac, una llarga muralla, que sortia del port i s’endinsava en el llac. En algun lloc he llegit que era un castell submergit.

Els bussejadors havien baixat per estudiar el fons marí, la microbialita i les restes arqueològiques que hi pogués haver, tot i que no hi anava cap arqueòleg.

L'estructura que van trobar estava ben conservada, i es diu que va ser construïda entre el IX i VI aC durant el regne d’Urartu. Van documentar que havien vist escultures de lleons, una característica d’aquesta monarquia, i inscripcions que esmentaven al rei Rusa I.

Ara be, hi ha alguns arqueòlegs que discrepen: basant-se en la tècnica utilitzada per muntar les pedres de l'estructura consideren que aquesta construcció submergida és de l’edat mitjana. No obstant, experts en el regne d’Urartu suggereixen que les pedres tallades efectivament podrien ser d’aquell període, que haguessin format part d’antigues construccions urartianes i que posteriorment s’haguessin reutilitzat per construir un nou edifici, a l'edat mitjana.

Després del regne d’Urartu va ser el centre de la satrapia d'Armènia, del regne de la Gran Armènia i del regne armeni de Vaspurakan.

Juntament amb el llac Sevan (Armènia) i el llac Urmia (Iran) era un dels tres llacs més grans del regne d’Armènia i se l’anomenava “el mar d’Armènia”. En fonts assíries antigues se l’anomenava “mar superior de Nairi” sent el llac Urmia el “llac inferior”. Al llarg del temps aquest llac ha rebut diferents noms armenis.

En el segle XI el llac es trobava a la frontera entre l’Imperi Romà d’Orient, amb capital a Constantinoble, i l’Imperi Seljúcida, amb capital a Esfahan.

La regió va pertànyer principalment a tres clans de famílies nobles armènies: els Beznuní, el Reixtuní i els Artsruní.

Els Artsruní van arribar a tenir la major part del territori i hi van establir el principat de Vaspurakan, que vol dir terra de prínceps.

Els Artsruní es van crear un gran principat; l’any 908 s’estenia des del llac Van fins al llac Urmia i al nord fins al riu Araxes, reconeixen l'alta sobirania del rei d'Ani. Va rebre el títol reial l’any 908.

En el 1022 el regne de Vaspukaran es va integrar a l’Imperi Romà d’Orient, fins que hi va haver el domini seljúcida, cap al 1070, i després va passar a formar part de l’Imperi Otomà.

Vam arribar a Tatvan al capvespre; encara em va donar temps de sortir a passejar per la vora de llac; és agradable i tranquil.

La ciutat està poblada pels kurds de la tribu Bekiran. Ara be, de la ciutat no vaig veure res, em vaig dedicar tan sols a passejar per la vora del llac. De totes formes, em sembla que no hi ha massa a veure.

La ciutadella d’Eski Tatvan sembla que és del període Urartu, i va estar en us fins al segle XVII.

Tatvan ha sigut històricament un lloc de parada en la ruta entre Van i Bitlis, però a començaments del segle XX era tan sols un poble i un embarcador. No va ser fins a mitjans del segle XX que es va convertir en ciutat, quan es va construir el ferrocarril i van millorar les carreteres.