28 de setembre 2024

Est de Turquia-45. Llac Van, Ahlat: mesquita i mausoleu de l'emir Bayindir.

L’emir Bayindir era el net del governant Uzun Hasan (dels Aq Qoyunlu) i va morir l’any 1481lluitant en la revolta contra un altre governant Aq Qoyunlu, el sultà Yakub.

La mesquita i mausoleu de l’emir Bayindir estan de costat. La mesquita la va fer construir el pare de Bayindir, Rüstem Bey, l’any 1477, i té planta rectangular.

El mausoleu el trobo molt original; contrasta l’estructura cilíndrica acabada en forma cònica per dalt, del mausoleu, amb la mesquita que hi ha al costat, que és un edifici de línies rectes.

En l’epitafi que hi ha s’explica la seva vida i els seus títols. Segons la inscripció el va fer construir la seva dona i es va acabar l’any 1491. No es coneix el nom de l’arquitecte però una placa que hi ha a la mesquita indica que el constructor va ser Baba Can; no està clar si aquest era un artesà d’Ahlat o d’Azerbaidjan.

El que diferencia aquest mausoleu d’altres és la presència de columnes i arcs en el cos cilíndric que està sobre una base quadrada. Es va restaurar l’any 1967. La tomba es troba a la cripta.

A part del cementiri Seljúcida, hi ha diverses tombes disperses per la ciutat, totes elles del període seljúcida.

En turc aquest tipus de mausoleu s’anomena kümbet, que vol dir que s’assembla a les tendes típiques de l’Àsia Central turca. Generalment se les feien construir els governants i els seus descendents, i acostumaven a tenir dues plantes. La planta inferior era on hi havia la cambra funerària i la superior la sala de pregària.