28 de setembre 2024

Est de Turquia 44. Llac Van, Ahlat: Cases rupestres de Harabeşehir i pont de l'emir Bayindir

Molt a prop del mausoleu, a uns 3,6 km al sud-oest d’Ahlat hi ha una sèrie de coves excavades a la roca que havien estat habitades des de l’antiguitat i fins no fa gaire temps; en aquests temps més recents els que vivien aquí eren refugiats yazidites.

Hi ha unes 500 o 600 coves en diferents indrets al voltant d’Ahlat, moltes es troben en terrenys privats i es fan servir de magatzems. 

Sembla que aquestes coves ja estaven habitades en el neolític i serien un dels primers assentaments d’Anatòlia. Es troben en dues zones rocoses a la vora del rierol Kreş; si no estic confosa la que visitem nosaltres és l’anomenada Harabeşehir, que vol dir ciutat en ruïnes.

Aquestes coves han tingut diferents usos al llarg de la seva història. Hi ha diferents causes que van dur a habitar aquestes coves: els terratrèmols, la presència d’aigua al costat, la destrucció d’altres habitatges a causa de guerres i invasions... Hi ha moltes coves en aquesta zona, però quan es va destruir la fortalesa d’Ahlat també moltes coves van quedar malmeses. Quan el castell encara estava en peu les coves servien com a dipòsits de munició militar i dipòsits frigorífics. Hi ha alguna cova que s’hauria fet servir com a lloc de culte.

Hi ha coves tallades a la roca artificialment, d’un i dos pisos, algunes en forma de galeries, n’hi ha que tenen més d’una habitació...

 








A tocar de les roques on hi ha les coves trobem el rierol Kambal i el pont de l’emir Bayindir. El pont porta el nom de l’emir que el va fer construir. No se sap amb certesa quan es va construir, hi ha qui diu que és del segle XIII i d’altres del segle XV. No he sabut trobar res sobre aquest emir. 

El pont es va reparar en el 1954. Fins a l’any 1982 encara es podien veure uns relleus amb unes figures d’uns cavalls. He llegit que encara es conserva és una petita roda de la fortuna en un racó, però que jo no vaig buscar.  

Està construït amb la pedra volcànica local, l’andesita. Té 46 metres de llarg i 4 metres d’ampla. Diuen que el més original són els parapets.