18 de juliol 2024

Est de Turquia-10. Sanliurfa: museu arqueològic.

Una de les visites que un no es pot perdre de Sanliurfa és la visita al museu arqueològic. De fet aquest museu consta de dues parts, en edificis separats: el museu d’arqueologia i el museu dels mosaics.

Nosaltres vam deixar la visita del museu pel darrer dia; és un bon complement a les visites de Göbekli tepe i Karahan tepe, que nosaltres havíem fet el dia anterior.

El primer museu d’arqueologia va obrir l’any 1969, després s’hi van afegir uns annexos, i finalment, l’any 2015 va obrir les portes en la ubicació actual. És un dels museus més grans de Turquia.

L’any 2023 hi va haver inundacions a la ciutat i el soterrani del museu, on hi havia uns 10.000 objectes guardats va omplir-se d’aigua. Va estar uns mesos tancat i em sembla que feia poc que havia obert quan hi vam anar nosaltres.

Hi ha unes 5.000 peces exposades. Aquí es poden veure objectes trobats a la ciutat, de quan era l’antiga Edessa, i també dels recintes arqueològics de Göbekli Tepe, de Karahan Tepe i de Harran, una altra antiga ciutat que es troba a 44 km al sud-est; també hi ha el que es va trobar en construir les preses d’aquesta zona. De la visita que vam fer als recintes arqueològics de Göbekli tepe i de Karahan tepe enparlo en dues seccions apart.

En la primera sala del museu hi ha els objectes del període assiri, babilònic i hitita. En la segona i tercera sala hi ha les peces que corresponen al neolític, al calcolítics i a l’edat del bronze; s’hi exposen eines de pedra, eines de ceràmica de terracota, segells, collarets, figuretes, eines metàl·liques, ornaments i ídols. És aquí on es troba la figura més emblemàtica del museu: l’Home d’Urfa o el Gegant de Balikligöl.

En la secció etnogràfica hi ha vestimentes, ornaments de plata i de bronze, exemples de cal·ligrafia i Alcorans escrits a mà.

 Com deia, una de les peces estrella és la figura tallada en pedra, en mida real d’un home, aproximadament de l’any 9.000 aC. Fins no fa gaire era l’estàtua en forma de figura humana més antiga del mon, però fa poc se’n va descobrir una altra, a Karahan tepe, que seria més antiga.

L’home de Balikligöl o d’Urfa es va descobrir l’any 1993. L'estàtua fa 1,80 m d'alçada; els ulls estan representats per dos forats fondos, en què en el seu moment hi havia incrustats fragments d'obsidiana negra. Es veu un relleu en forma de V, que tant pot representar el coll d'una peça de vestir com un collaret. S’ha datat com del 9.000 aC.

Durant les excavacions de Göbekli tepe, no es va poder obtenir informació definitiva, sobre si la gent vivia als voltants del jaciment o no. En canvi, a les estructures de Karahan tepe s’hi van trobar eines quotidianes, atuells de pedra, recipients per moldre i grans plats. Això indica que al costat de l’espai ritual de Karahan tepe hi havia zones residencials.










Els mosaics en el període d’Uruk, cap al 3500 aC es feien amb unes peces còniques pintades de colors. Aquest tipus de mosaics ja els havia vist a Uruk, a l’Iraq.