24 de gener 2023

Nepal-9. De Kagbeni a Muktinath. Mustang

A Kagbeni hi passàvem dues nits, i teníem l’hotel reservat per les dues, però en llevar-nos ens van dir que hauríem de marxar i anar a un altre hotel, més senzill, que no estava massa lluny. L’hotel en què estàvem era un dels millors, per això el necessitaven per gent més important que nosaltres; no ens ho van dir així, però és el que vam suposar.

Amb el mal temps dels dies anteriors moltes zones de muntanya havien quedat afectades, hi havia expedicions cancel·lades, i molta gent desplaçada que calia reubicar en hotels.

Abans de deixar l’hotel vaig aprofitar a fer alguna fotografia a la sala de pregària que estava buida i alguna fotografia del poble, mentre anàvem a buscar els vehicles.

Després d’esmorzar vam agafar els 4x4 i vam anar cap a Muktinath, que es troba a 3760 metres d’altitud. O sigui que pujàvem en cotxe un desnivell de mil metres. La distància no és gaire gran, uns 13 Km, i les vistes són esplèndides.

És un dels trams de trekking que es fan per aquesta zona. Diuen que actualment els trekkings per aquí han perdut encant ja que ara per algunes de les pistes es pot anar amb vehicle 4x4, com fèiem nosaltres.

Fem una parada en un lloc que posa Rigsum 3 colors protectors. Rigsum gonpo són els tres deus més poderosos i populars del Mustang. Es poden trobar en diferents formes, però el més freqüent es trobar-los en forma de chortens, tres chortens de colors diferents: terra, blanc i negre o gris. Representa als deus protectors.

Chorten i stupa és el mateix, una estructura en la que hi ha guardades relíquies a dins. La forma varia segons els països, i el nom també. Chorten és en tibetà i stupa en nepalès.

A l’interior del recinte hi havia una paradeta on venien begudes que tenia posada música. Molta gent es dedicava a gravar-se fent posturetes, amb les muntanyes de fons i la música que sonava a tot volum.