07 de gener 2024

Corea del sud-20. Gyeongju: Cheomseongdae, antic observatori astronòmic

La darrera parada del dia la fem prop d’on hi ha l’antic observatori. És un indret molt fotogènic, especialment amb la llum de tarda; en aquell moment estava ple de gent fent-se fotografies enmig de les flors. Era tot un espectacle.

La gent anava com boja fent-se fotografies enmig de les flors, i jo fent fotos de les flors i de la gent. 




Tornant a l’observatori, aquest és el més antic que existeix a l’Àsia. Es va construir durant el regnat de la reina Seondeok (632-647). Servia per observar les estrelles i predir el temps. Forma part dels tresors nacionals, des de l’any 1962.

Llegeixo que les pedres emprades en la seva construcció tenen 30 cm de diàmetre, i que per fer 27 nivells van caldre 362 pedres. A poc més de 4 metres del terra hi ha l’entrada, a la que es podia accedir col·locant una escala recolzada a la paret. Fins al nivell 12 l’interior està ple de sorra.

Per medi de l’observació de les estrelles els astrònoms determinaven els equinoccis, de primavera i tardor, i solsticis, d’hivern i estiu, així com els 24 períodes solars, l’any solar astronòmic.

A la part superior de l’observatori hi ha la lletra “jeong” en pedra que es pensa que servia per fixar les quatre direccions cardinals, nord, sud, est i oest.

Les 362 pedres emprades en la construcció representaven els 362 dies de l’any lunar. 

El nom de l’observatori, Cheomseongdae, significa torre mirant a les estrelles. És una de les instal·lacions científiques més antigues del mon. L’any 2000 va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

Després ens vam quedar a sopar per la zona comercial i en acabar vam demanar al noi del restaurant si ens podia demanar un taxi per poder tornar a l’hotel. La comunicació no sempre és fàcil. No sé si ja ho he comentat, però una cosa que m’agrada és que en tots els restaurants, per defecte, et serveixen aigua filtrada; si vols demanes alguna altra cosa, però l’aigua sempre la tens.

En molts llocs a la taula tens una pantalla i fas la comanda des d'allà,  et surt l’import a pagar i quan has pagat et serveixen el menjar. El preu que apareix ala pantalla és el preu final, no hi ha cap quantitat extra per servei o impostos, ja està inclòs. I enlloc admeten propina.