26 de gener 2024

Corea del sud-32. Busan: torre de Busan i parc Yongdusan

La Torre de Busan està en el parc Yongdusan. Té 118 metres d’alçada. Es va construir l’any 1973 com a atracció turística; a diferència d’altres torres, aquí no hi ha cap sistema de comunicacions, no és cap antena de radio o televisió.

Es puja amb ascensors ràpids. Des de dalt hi ha molt bones vistes, llàstima que és a través dels vidres, i no tots estan massa nets. Hi ha també una petita cafeteria. Hi ha també algun que altre entreteniment.

A la base de la torre hi ha botigues  de records i uns passadissos foscos amb llums de colors i imatges projectades, on la gent s’atura a fer-se fotografies.

La muntanya  Yongdusan on es troba la torre de Busan té tan sols 49metres d’alçada, és més aviat és un petit turó. Originàriament s’anomenava muntanya Songhyeonsan, que vol dir muntanya coberta de pins. 

Després se l’hi va canviar pel nom actual, Yongdusan, ja que diuen que el pic de la muntanya té forma de cap de drac, i que protegeix la regió dels invasors japonesos que poguessin arribar per mar.

Aquest parc té significança històrica, especialment durant el segle XX i per això se’l considera un símbol de Busan.  Durant el període Joseon aquí hi va haver un enclavament ètnic japonès; entre els segles XVII i XX hi havia el santuari Ryutosan.

Durant la guerra de Corea els refugiats que van arribar aquí van construir-se cases en els vessants de la muntanya, fins a dalt de tot. Ara bé, aquests barris es van cremar un parell de cops quedant la muntanya pelada. Moltes de les estructures que hi havia van quedar destruïdes per incendis.

Llavors es va iniciar la restauració de la muntanya, plantant nous arbres i construint el parc.

L’any 1955 se’l va anomenar parc Unam, que era el nom de ploma del primer president de Corea del sud, Syngman Rhee. Però després de la revolució d’abril del 1960, que el va enderrocar, se l’hi va canviar el nom per l’actual, Yongdusan.

En aquest parc hi ha monuments diversos, com l’estàtua de l’almirall Yi Sun-sin, un heroi naval coreà del segle XVI. Hi ha també un bust de l’escriptor Ahn Huijae. També es pot veure un monument commemoratiu de la revolta del 19 d’abril del 1960, una pagoda, un temple budista, el pavelló octogonal Palgakjeong i evidentment, la torre que ho presideix tot.