09 d’agost 2023

Estònia. Tallinn.

Vam arribar a la ciutat i vam anar a dinar; ja era una mica tard i anàvem morts de gana. Aquella tarda vam passejar al nostre aire, explorant diferents racons d’aquesta ciutat entranyable. Al matí següent és quan vam fer la visita oficial, repetint molts dels llocs que havíem vist.

És una ciutat molt tranquil·la i silenciosa. Són calmats, parlen fluix, no s’aglomeren. Un dels acudits que expliquen en aquesta època: a veure quan s’acaba la covid i podem tornar a estar a 5 metres de distància enlloc de dos. Al matí següent, a l’hora d’esmorzar, em vaig adonar de que si t’apropaves massa a algú, la persona en qüestió s’allunyava de seguida. Vaig deduir que el seu espai vital és molt més ampli que el nostre, suposo que propiciat pel fet de ser pocs habitants.

Tallinn a part de ser la capital és la ciutat més important del país. Està situada al golf de Finlàndia, davant de Hèlsinki. L’any 1980, durant els jocs olímpics de Moscou, aquí es van fer algunes proves nàutiques, ja que en aquell moment encara pertanyia a la Unió Soviètica.

El port de Tallinn va tenir gran importància a nivell comercial, ja que unia per via marítima Europa occidental i Rússia. A l’edat mitjana formava part de la lliga hanseàtica, el que la va convertir en una població molt pròspera.

El centre històric de Tallinn forma part del patrimoni de la Unesco, des de l’any 1997. Té dos barris, Toompea, dalt d’un turó d’aquest nom, i la ciutat baixa. És de l’època medieval  amb carrerons estrets i cases amb façanes atractives ja que eren residències de comerciants de la lliga hanseàtica. La muralla encercla la ciutat.

A la part baixa destaca la plaça de l’ajuntament. Una àmplia plaça en la que conflueixen uns quants carrers. És el centre neuràlgic del barri. En el segle XI era la plaça del mercat. En un cantó de la plaça hi ha l’edifici gòtic de l’ajuntament; diuen que és l’únic ajuntament d’aquest estil que ha sobreviscut del nord d’Europa. La resta d’edificis de la plaça són cases construïdes entre els segles XV-XVII, que destaquen per les seves façanes pintades en color pastel. Molts d’aquests edificis tenen a la planta baixa un restaurant o un bar, pel que la plaça estava plena de terrasses, deixant tot i així, un gran espai buit central.

Aquesta ciutat antigament se la coneixia amb el seu nom germànic, Reval o Revel. En aconseguir la independència per primer cop, en el 1918, se la va anomenar Tallinna, que més tard es va modificar al nom actual de Tallinn.

Hi ha una certa discussió sobre l’origen d’aquest nom. La més acceptada és que deriva de Taani-linn, que vol dir ciutat danesa. Sobre el turó de Toompea hi havia una fortalesa construïda pels danesos, per això aquesta explicació del nom sembla coherent. Però hi ha altres teories: que derivi de Talu linn que vol dir ciutat de l’agricultura, o que provingui de Tali-Linna que vol dir ciutat d’hivern.

La ciutat ha tingut diferents noms al llarg de la seva història, Koluvan, Lindanisse i Reval i les seves variants, però Reval és com l’anomenaven els alemanys i els suecs, i va ser una de les denominacions oficials de la ciutat fins a començaments del segle xx.

L’origen del nom germànic de Reval se situa al segle XIII quan el comtat de Raval ocupava el nord de l'actual Estònia.

La costa sud del golf de Finlàndia ja estava habitada en el segon mil·lenni  aC. La primera menció que hi ha d’aquesta població és de l’any 1154, en un mapa d’un cartògraf  Muhammad al-Idrisi, en que aquesta ciutat porta el nom de Kaluria.

Muhammad al-Idrisi va ser un cartògraf, geògraf i viatger andalusí, nascut a Ceuta i que va viure a la cort siciliana durant el regnat de Roger II.  

Tallinn està molt ben situat, entre Escandinàvia i Rússia, per això va tenir importància estratègica, i era cobejada per molts. En el segle XIII, durant les creuades bàltiques, se la disputaven les ordes religioses-militars germàniques i el regne de Dinamarca.

Tallinn va ser conquerida pels danesos l’any 1219. Les cròniques de l’època narren la resistència dels estonians al setge a que els va sotmetre l’exèrcit danès. Finalment el rei de Dinamarca va guanyar i es va apoderar de la ciutat. Un cop capturada van construir una fortalesa dalt del turó Toompea.

La població no va acceptar de bon grat l’ocupació danesa; un parell de cops, en el 1220 i el 1223,  van assetjar Toompea. Els danesos no hi van estar gaire temps, ja que l’any 1227 els germans livonians de l’espasa van expulsar-los i van apoderar-se de Tallinn.

Els nous conqueridors, per consolidar el seu poder van substituir la fortalesa de Toompea, que era de fusta, per una altra construïda en pedra.

En el 1230 van arribar els primers comerciants alemanys, procedents de l’illa de Gotland. Es van instal·lar al peu de la fortalesa formant una colònia d’unes 200 persones. Sembla que aquest és l’origen de la ciutat baixa que es va anomenar Reval. La ciutat alta era Toompea, on hi havia la fortalesa.

L’any 1238 va ser l’hora de perdre dels germans livonians, que van haver de cedir altre cop la ciutat de Tallinn a Dinamarca.

En aquesta nova època danesa es va establir el bisbat, que depenia de l’arquebisbat de Lund.

A partir del 1285 la ciutat va pertànyer a la lliga Hanseàtica, de la que en va formar part fins a l’any 1865. En tenir port era un clau per unir Novgorod (una important ciutat russa) i occident i va tenir un important creixement econòmic. Les mercaderies que es transportaven eren, pells, mel i greix de foca,  en direcció oest, i en sentit contrari, cap a l’est, sal, arengades, teles i vi.

La lliga hanseàtica va contribuir a que la llengua alemanya fos la preponderant; aquesta llengua va deixar de ser oficial en el 1889.

Els estonians, especialment els camperols, no estaven contents amb la dominació estrangera i l’any 1343 va tenir lloc l’aixecament de la Nit de Sant Jordi. Aquest dia els estonians es van revoltar i van assetjar Tallinn. Els cavallers teutònics van ser els que van sufocar la revolta, augmentant així el seu poder, mentre que els danesos en perdien. Tant és així que tres anys més tard, Dinamarca venia el territori d’Estònia als cavallers teutons.

Dinamarca va conservar el poder eclesiàstic, però hi havia constants enfrontaments entre el bisbe i els cavallers teutons. Degut a això es va construir una muralla que envoltava la ciutat baixa; aquesta muralla tenia 66 torres.

Amb la reforma luterana la influencia germànica va augmentar encara més i Tallinn es va convertir al luteranisme en el 1525. 

Llegeixo que és d’aquesta època, el penell que hi ha a la part alta de l’agulla de l’ajuntament, que es va col·locar en el 1530 i s’ha convertit en símbol de la ciutat. Aquest penell representa la figura d’un antic guerrer.

Amb l’ofensiva russa i l’enfonsament de l’orde teutònic, Tallinn va demanar protecció a Suècia. L’atacant era el tsar Ivan el Terrible, que entre el 1570 i el 1571 va assetjar la ciutat durant 29 setmanes.

A finals del segle XV es va construir la nova torre gòtica de l’església de sant Olaf. Tenia 159 metres d’alçada i en aquell moment era una de les més altes d’Europa. L’any 1629 va patir un incendi i va quedar malmesa i després de la reconstrucció va quedar  amb l’alçada actual, de 123 metres.

La ciutat va estar sota el poder suec fins al 1710 quan hi va haver la gran guerra del nord. Hi havia hagut una epidèmia de pesta i les tropes sueques que estaven a Tallinn s’havien vist molt reduïdes, així que davant l’atac de l’imperi rus van capitular. De totes formes, es va conservar el ducat d’Estònia dins de l’imperi rus, i es van mantenir les institucions locals. El ducat mantenia la seva independència econòmica i cultural. Com ja he dit, va mantenir l’alemany com a llengua oficial fins al 1889 quan va començar la política de russificació.

Durant el regnat de Pere el Gran, es va construir el palau Kadriorg, fora de les muralles de la ciutat.

Llegeixo que el tsar Pere I tenia molt d’interès pel port de Tallinn i que el va visitar 11 cops, fins i tot va passar un nadal aquí.

L’any 1870, es va inaugurar la línia de ferrocarril que unia Tallin amb Sant Petersburg; això va fer que el port de Tallinn fos molt important dins de l'imperi rus. Molts camperols estonians van anar a viure a Tallinn.

Va ser durant la primera guerra mundial que es va crear la Governació Autònoma d’Estònia i Tallinn va ser la capital, a l’abril del 1917. Al febrer de l’any següent Estònia va proclamar la independència, però l’endemà l’exèrcit de l’imperi alemany va ocupar Tallinn i s’hi va quedar fins al novembre quan va acabar la guerra.

Després van haver de lluitar contra els bolxevics, que no van arribar a entrar a la ciutat. Els estonians van rebre ajuda militar del regne unit gràcies al seu port.

Els soviètics, van entrar a Estònia a l’agost del 1940, gràcies al pacte Molotov-Ribbentrop. Tallinn es va convertir en la capital de La República Socialista Soviètica d’Estònia. Va convertir-se en  la principal base naval de la Unió  Soviètica, ja que el seu port no es gelava.

Com a la resta de repúbliques bàltiques, tothom que fos sospitós de ser anticomunista era detingut i deportat.

A l’agost del 1941 els soviètics no van poder defensar la base militar i la ciutat, enfront la invasió alemanya. Tallin va caure i els alemanys van avançar fins a Leningrad.  Ara els que van patir persecució van ser els suposats comunistes i els jueus. Bona part de la població va ser exterminada.

Al març del 1944 la ciutat de Tallin va ser bombardejada pels soviètics i parcialment destruïda. 

El 18 de setembre del 1944 el govern independent d’Estònia va ser restituït. Els alemanys van abandonar la ciutat. la bandera nacional va onejar un parell de dies abans de que entrés altre cop l’exèrcit soviètic. El govern va marxar a l’exili des d’on va donar continuïtat a la República d’Estònia fins a la nova independència, en el 1991.

En aquest període soviètic la ciutat va créixer i es va desenvolupar econòmicament. Va ser el principal port de transport de cereals de la Unió Soviètica. Prop de la ciutat es van instal·lar industries.

Com ja he comentat, durant els jocs olímpics del 1980 les regates es van celebrar aquí a Tallinn. A finals d’aquesta dècada es va reactivar el moviment d’independència. El festival de la cançó estoniana va anar prenent força i va ser clau en aquest moviment. Al festival  de l’any 1980 hi van anar unes 300.000 persones i deu anys més tard, en el del 1990, ja hi van assistir unes 500.000 persones. D’aquí va sorgir la revolució cantada que va dur a es Repúbliques Bàltiques fins a la independència.

Amb la independència del 1991 Tallinn es va convertir en la capital: el centre es va rehabilitar i al costat va sorgir un nou barri, el barri de negocis, amb edificis moderns. Van sorgir també noves zones residencials, una d’elles prop de l’aeroport en un antic pantà dessecat.

A finals d’abril del 2007 hi va haver grans aldarulls; Cinc dies de saquejos i enfrontaments entre radicals russos i la policia. El motiu era que es volia traslladar el monument d’un soldat de bronze, que havien erigit els soviètics després de la segona guerra mundial per commemorar la victòria sobre els nazis, cap al cementiri de les forces de defensa d’Estònia.

Per tant, la ciutat medieval constava de tres barris o zones diferenciades:

La part alta, Toompea, en el turó on hi ha la catedral, on residien les autoritats i la noblesa bàltica. Actualment hi ha la seu del govern i algunes ambaixades i cases residencials.

La ciutat baixa, on s’havien instal·lat els comerciants de la lliga hanseàtica. Administrativament no va estar unida a Toompea fins a finals del segle XIX.  Era el centre comercial en l’època medieval; un dels productes amb que comerciaven i que li va permetre prosperar molt va ser la sal.  

Al sud d’aquesta ciutat baixa s’hi van establir els estonians. Fins a mitjans del segle XIX la població Tallinn no va començar a ser majoritàriament estoniana; abans predominaven els estrangers: alemanys, danesos, suecs, russos. Era una ciutat amb una composició ètnica molt variada, tot i que amb gran pes alemany.

Tallinn ha sigut de sempre una ciutat multiètnica, en part degut a que va ser fundada pels germànics que fins a la segona guerra mundial van tenir un gran pes a la ciutat.

A l’edat mitjana la població era meitat alemanya i meitat estoniana: els alemanys eren els comerciants i artesans que vivien a la ciutat antiga; els estonians eren els treballadors i serfs, que generalment vivien extramurs que era més econòmic.

La guerra del nord va reduir molt la població, passant d’uns 10.000 habitants en el 1708 a tan sols 2.000 el 1710. Després va tornar a créixer, en part gràcies a la industrialització.

Amb l’ocupació soviètica van arribar molts russos, provinents d’altres repúbliques soviètiques, però després de la independència molts d’ells van tornar a marxar.

La ciutat és una combinació de la tranquil·litat de la ciutat medieval i la ciutat moderna. El barri antic, emmurallat, té botigues i galeries d’art, mercats, restaurants a l’aire lliure... Molt agradable tot i el fred i la pluja.

La primera tarda explorem al nostre aire els diferents racons que hi ha a la ciutat emmurallada. La muralla medieval té prop de 2 Km i connecta nou torres.

Passejant per la ciutat antiga es troben moltes esglésies, de diferents cultes: ortodoxa, catòlic,  o protestant. Algunes amb els anys, segons qui dominava la ciutat es reconvertien, especialment entre catòliques i protestants. L’església ortodoxa de Sant Nicolàs, construïda en el 1827 en el lloc on abans hi havia hagut una església catòlica, que ja es mencionava en el segle XV. A aquesta església ortodoxa hi venia la comunitat de russa.

Aquest edifici de planta circular que es veu aquí sota era un moli de cereals, que es va construir en el segle XIV. Es feia servir quan els molins d’aigua no funcionaven per manca d’aigua i també es va fer servir o durant el setge de la ciutat. Funcionava amb 8 cavalls que donaven voltes a l’interior de l’edifici.

Actualment aquí hi ha restes d’altres edificis destruïts amb el bombardeig de la ciutat, en el 1944. Actualment aquí s’hi fan espectacles i exposicions. També vespres medievals que poden acollir fins a 140 persones.

Fora del recinte emmurallat hi ha la catedral d’Alexandre Nevsky, fàcil de reconèixer per tenir les típiques cúpules de les esglésies ortodoxes russes. Es va construir a finals del segle XIX, dins del projecte de russificació que s’estava duent a terme.

La catedral ortodoxa es troba a Toompea i a la vora hi ha el castell de Toompea. Va ser tota una sorpresa ja que m’esperava veure un edifici medieval, amb la forma típica de castell. En canvi el que et trobes és un edifici peculiar, amb dues cares ben diferenciades. Per una banda es conserven tres torres del castell del segle XV, construït pels cavallers livonians. Per l’altra et trobes una façana de color rosa. En el segle XVIII la fortalesa va canviar totalment d’estil, era l’època de l’emperadriu russa Caterina la Gran: va fer convertir l’antiga fortalesa en un palau d’estil barroc. Actualment és la seu del parlament d’Estònia.