06 d’agost 2023

Lituània. Klaipeda

Vam anar a dinar a Klaipeda, ja que a Palanga no hi ha gaires llocs. Klaipeda està també a la costa, una mica més al sud que Palanga.

Es troba a la desembocadura d’un riu, que no he arribat a saber quin és el seu nom correcte: en alguns llocs he trobat que és el riu Dané i en d’altres que és el riu Nemunas. Aquest riu aboca les seves aigües a la llacuna de Curlàndia, que comença aquí a Klaipeda. 

És la tercera ciutat més important de Lituània i el seu port principal. Des d’aquí hi ha ferris que connecten les tres Repúbliques Bàltiques entre elles i també ferris que porten cap a Suècia, Dinamarca i Alemanya. Llegeixo que un dels avantatges d’aquest port, respecte a d’altres del nord d’Europa, és que no té mai gel.

Seguia plovent. Vam trobar un pati on hi havia alguns restaurants, era molt agradable però vam haver de menjar a l’interior. 

Pel tema covid només es podia seure dues persones per taula. En això estrictes, en canvi en el tema mascaretes, més relaxats, sense tant de control. A alguns del grup, en un altre lloc els hi van demanar el passaport covid. Depèn del propietari del local.

El pati on vam entrar tenia una decoració molt bonica, amb pintures a les parets, recreant escenes de la vida quotidiana en el passat. Em van agradar molt.

Després de dinar vam anar a passejar per la ciutat. 

És una ciutat amb una història complexa, com tot el país, o potser encara més ja que no sempre ha format part de Lituània; ha estat integrada a Polònia i a Alemanya, a més de a la Unió Soviètica. 

Klaipeda se la coneixia antigament com Memel, que era el nom que tenia quan pertanyia a Alemanya.

Hi ha constància de que en el segle VII aquí hi vivien tribus bàltiques. Després se sap que els l’any 1252 els cavallers teutònics hi van construir un castell, el castell de Memel, que va donar nom a la ciutat que va anar formant-se al seu voltant. Aquesta orde militar estava formada per cavallers nobles alemanys. 

Un cop construït el castell, va venir gent de poblacions alemanyes,  de Lübeck, Dortmund i Holstein, i s’hi van instal·lar a viure. Donat l’origen dels nou vinguts, a aquesta nova ciutat se la coneixia, en aquell temps, com la nova Dortmund.

L’any 1422 es va establir la frontera entre la zona pertanyent a l’orde teutònica (alemanys) i el Gran Ducat de Lituània. Aquesta frontera estava previst que es mantingués durant 500 anys; no va complir-se tot el període, però poc hi va faltar. 

Amb aquesta divisió Klaipeda, Memel com l’anomenaven llavors, passava a formar part de Prússia i va ser així fins al 1919. Llegeixo que és la frontera d’Europa que ha durat més temps.

La presencia alemanya de gairebé 500 anys es nota força a Klaipeda; té un aire diferent a les altres ciutats que hem vist de Lituània.

La religió protestant es converteix en la religió oficial de Memel l’any 1525. El segle XVI va ser de bonança i prosperitat, gracies al port que afavoria el comerç. En canvi el segle següent va ser més convuls ja que va patir diversos atacs i ocupacions per part de Suècia.

En el segle XVIII es constitueix el regne de Prússia i Memel en forma part; ara be, durant un curt període de temps (em sembla que 7 anys), Prússia Oriental, de la que forma part Klaipeda, és conquerida pels russos. A finals de segle Pruíssia Oriental torna a pertànyer al regne de Prússia i altre cop hi ha un creixement econòmic i s’activen les relacions comercials, especialment amb Anglaterra, amb la venta de fusta.  De forma temporal va ser la capital del Regne de Prússia.

L’any 1919, en acabar la primera guerra mundial, es va acordar (tractat de Versalles) que el Territori de Memel, que incloïa la ciutat i els seus voltants, deixés de pertànyer a Alemanya, i que de forma temporal, quedés sota la tutela de França. 

S’havia de prendre alguna decisió sobre aquest territori i per això la presència francesa era temporal. Ara be, la població d’origen lituà no van esperar a la resolució de les Nacions Unides i l’any 1923 es van revoltar, van prendre el poder exigint la seva integració a Lituània. Com que ja era un fet consumat, les Nacions Unides ho va acceptar. O sigui que el mateix any 1923 va passar a formar part de Lituània, però amb una autonomia administrativa.

Però les coses no van acabar aquí, l’any 1939 Lituània va haver de cedir a les pressions d’Alemanya, que considerava que tenia que tornar a ser terra alemanya. Va entregar memel a Hitler a canvi de la utilització del port. La integració de Memel al tercer Reich la va oficialitzar la visita de Hitler i el seu discurs des del balcó del teatre.

El teatre és un edifici del segle XVIII. En aquest teatre hi havia actuat Wagner. Es troba a la plaça del teatre o plaça Aniké, ja que hi ha una escultura de Taravos Aniké, la protagonista d’un poema d’un escriptor local, Simon Dach. Aquesta plaça és el punt de reunió de la gent de la ciutat.

Així doncs, Memel va estar de nou sota control Alemany, aquest cop de l’Alemanya nazi, fins a l’any 1944 quan s’inicia la batalla de Memel: conflicte armat amb els soviètics per annexionar la ciutat. 

Al gener del 1945 Memel s’integra a la República Soviètica de Lituània. 

Llavors es van expulsar als alemanys que residien a la ciutat i és quan va canviar el seu nom per l’actual, Klaipeda. 

Es va repoblar amb lituans, bielorussos i ucraïnesos. Quan Lituània es va independitzar de la Unió Soviètica, en el 1991, Klaipeda ja no es va tornar a separar de la resta de Lituània.

En l’època soviètica es van enderrocar molts edificis per canviar la fisonomia de la ciutat i que no fos tant centre europea sinó més soviètica. 

Ja des de l’època dels teutons, els artesans i comerciants, generalment prussians, vivien al castell i al seu entorn, és a dir a la ciutat de Memel i en les zones rurals hi vivia la població autòctona, lituana. 

Llegeixo que Klaipeda és com anomenaven, de forma despectiva, els agricultors a la gent de la ciutat, “devoradors de pa” ja que els alemanys consumien molt pa.

L’any 1854 la ciutat va patir un greu incendi i es va cremar aproximadament dos terços.

Antigament el riu creuava el centre de la ciutat, i separava dos barris: la ciutat vella i el barri de les pells. El barri de les pells estava allunyat del centre per la mala olor que se sentia, degut al tractament de les pells. Quan hi va haver el gran incendi, aquest barri es va salvar de desaparèixer cremat, ja que quedava a l’altre costat del riu.

L’estil arquitectònic és característic de la lliga comercial Hanseàtica. En la part antiga es poden veure cases de fusta i pedra, dels segles XVIII i XIX. Algunes reconstruccions no son en fusta però ho simulen.

Per tota la ciutat hi ha escultures però on abunden més és en el barri dels artesans, al voltant de la plaça del teatre. Jo no en vaig veure gaires. Diuen que hi ha el ratolí màgic, el gat amb bigoti humà, un drac, una sirena, el petó, una bossa de diners, un escura-xemeneies, el fantasma negre.

La vora del riu està ben arreglada, i la gent ve a passejar per aquí. Una de les coses que crida l’atenció és una goleta bergantí, anomenada Meridianas. 

Es va construir a Finlàndia l’any 1948 i la van regalar, després de la segona guerra mundial, juntament amb altres 48 embarcacions, a la Unió Soviètica. 

Es va fer servir com a vaixell escola durant uns anys i finalment va acabar els seus dies, l’any 1968 al port de Klaipeda. L’any 1971 es va convertir en restaurant; no sé quan de temps va mantenir aquesta activitat, però sembla que es va anar deteriorant i l’any 2013 es va restaurar, i si no estic confosa ara és un petit museu sobre la seva historia. 

Fora de l’antic centre històric, a l’altra banda del riu, en el segle XVII la burgesia comerciant i l’aristocràcia hi van construir les seves cases, en estil jugend, un estil que va sorgir a Alemanya cap al 1895. Les famílies riques competien per veure qui construïa la millor casa.

Un altre estil de construcció alemany que es pot veure és el fachwerk: consisteix en una estructura de feta amb bigues de fusta, horitzontals, verticals i en diagonal. La resta totxanes. Les parets pintades de colors però deixant les bigues de fusta sense pintar. Utilitzar l’estructura de fusta feia que l’edifici fos més lleuger i es podien construir cases amb més pisos.

Aquest estil de construcció es va utilitzar a Klaipeda a mitjans del segle XIX. Malauradament moltes de les cases van desaparèixer en l’incendi del 1854. Hi ha un carrer en el que ara hi ha galeries d’art i tallers d’artesania, en que es conserven alguns edificis d’aquella època.

Teníem l’hotel allunyat del centre i prop del port comercial. Vam anar cap allà a les 6 de la tarda. Plovia i feia molt de vent. Per tornar cap al centre calia agafar un taxi i amb el mal temps que feia no venia massa de gust. Sap greu perquè tinc la sensació que ens vam perdre l’autèntic centre de la ciutat i la seva vida, però el temps no acompanyava gens.

Als voltants de l’hotel no hi havia res interessant, però estar tantes hores a l’hotel tampoc era massa atractiu. Al final, uns quants vam decidir arribar-nos a un centre comercial que hi havia a uns deu o vint minuts de l’hotel. Vam deambular per allà fins al moment de sopar. Trobar lloc va ser un problema. El centre i els restaurants tancaven a les 10 però a ¼ de 9 molts llocs ja no acceptaven nous clients. Al final vam poder menjar en una pizzeria on vaig prendre vi moldau que estava molt bo.

En tornar cap a l’hotel feia molt de vent, i quan ja estàvem gairebé a la porta es va desencadenar el gran xàfec. Ens va anar de ben poc. Mentre tornàvem vam rebre missatges d’alerta meteorològica. Penso que potser era per això que la gent dels restaurants tenia pressa per tornar a casa seva.