03 d’agost 2023

Lituània. Vilnius - Església de Sant Pere i Sant Pau

L'església de Sant Pere i Sant Pau es troba en el mateix barri que el cementiri. Diuen que és una de les esglésies catòliques més boniques del mon. No és de l’estil que a mi m’agraden, però reconec que té una decoració amb estucats impressionant. És una església d’estil barroc.

Es va construir entre els anys 1668 i 1676 i es va trigar uns trenta anys més en fer la decoració de l’interior. Hi ha unes 2,000 escultures agrupades per temàtiques, que van realitzar artistes italians. El púlpit, es de començaments del segle XIX.

En aquest lloc hi havia hagut primer un temple pagà, després una església de fusta. Al seu costat, en el 1638 s’hi va construir un monestir. Tant l’església com el monestir van quedar destruïts en la guerra entre Rússia i Polònia.  

L’any 1655 l’exercit rus va aconseguir ocupar la ciutat de Vilnius i s’hi va quedar sis anys. Llegeixo que aquesta derrota enfront les tropes de Moscou va ser un dels motius per la cessió del gran ducat de Lituània a Suècia.

En veure venir les tropes russos cap a la ciutat, cap al castell de Vilnius, que tenia una defensa molt pobre, part de la població va ser evacuada i els tresors de les esglésies es van traslladar a llocs més segurs. 

La batalla per la captura de Vilnius va durar un dia; els dies posteriors les tropes russes i cosaques, van saquejar la ciutat, cremant molts edificis i assassinant a la població. Els cosacs es van acarnissar amb el call, on van morir molts jueus. S’estima que podrien haver mort unes 20,000 persones en tota la ciutat. Els palaus i esglésies van ser saquejats. Només es van salvar quatre esglésies. També va quedar en ruïnes el palau dels ducs de Lituània.  

Un home piadós, i em sembla que formava part de l’exèrcit lituà, M. K. Pacas, en agraïment per haver salvat la vida en aquesta guerra, va fer construir la nova església. Aquest home es troba enterrat en una cripta en aquesta mateixa església. L’any 1864, els russos van tancar de nou l’església i el monestir.

He de reconèixer que, tot i que m’agraden més sòbries, els estucats son una meravella.