08 d’agost 2023

Estònia. Altja i parc nacional de Lahemaa

El dia és intens, ja que després de visitar Tartu i la casa pairal Sagadi encara ens queda avançar una mica més cap al nord per  arribar a Altja i fer una petita caminada pel parc nacional de Lahemaa.


Lahemaa va ser el primer parc nacional de la Unió Soviètica. És un parc diferent als altres que hem vist, almenys el recorregut que vam fer nosaltres. Hi ha part de bosc, però vam recórrer també la part marítima en la que es poden veure les casetes de fusta dels pescadors, que s’han restaurat en formar part del parc.


El primer cop que es menciona per escrit al poble d’Altja és en el 1465. La reconstrucció de les cases s’ha fet basant-se en fotografies antigues i en els records dels antics pescadors.


El recorregut que fem comença a la vora del mar, recorrent una part de la franja marítima del parc. Al davant hi ha la costa finlandesa, a uns 100 km. El retorn a Altja el fem creuant la part boscosa del parc.


Richard Uutmaa va ser un pintor estonià nascut en el 1905 en aquest poble d’Altja; a la casa on vivia hi ha una placa que el recorda. Va morir l’any 1977. Es dedicava a pintar tot el relacionat amb el mar i la pesca, així com paisatges.


Si ho he entès be, segons una fotografia dels anys 1920-30 per transporta llenya cap als vaixells primer en barques, i per dur la llenya fins a la barca es feien servir cotxes de cavalls.


En aquest parc hi ha grans blocs de roca, que poden tenir uns 4 metres d’alçada, que provenen del sud de Finlàndia i han sigut transportats pels glaciars.